Društvo

OKTOBAR – MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka podsjećaju da je oktobar Mjesec borbe protiv raka dojke, navodeći da se u Crnoj Gori svake godine registruje preko 250 novooboljelih od kancera dojke, od koga posljednjih godina prosječno godišnje umire oko 80 osoba.

Iz Statističkog godišnjaka Instituta za zdravlje Crne Gore izdvajaju da je najviše smrtnih ishoda kancera dojke u ovom stoljeću zabilježeno prije deset godina, kada su  preminule 94 osobe. 2007. godine je registrovano 86 umrlih,  2008. su 83 osobe umrle od posljedica ove opake bolesti a kao interesantan navode podatak da je 2009.  jedina godina kad su sve umrle osobe bile žene – njih 73.

Bilans ne mora da bude ovakav, jer je ova bolest, kada se otkrije u ranoj fazi – izlječiva. Zato stručnjaci povodom Mjeseca borbe protiv kancera dojke, koji se svake godine obilježava u oktobru, podsjećaju na važnost samopregleda i preventivnih pregleda. Efekat liječenja, iako su u terapiji karcinoma dojke napravljeni značajni pomaci, direktno zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze i početka liječenja. Stoga je važno na vrijeme otkriti bolest. Pojava promjena na dojkama kod svake žene stvara paniku, ali je većina, srećom, benigne prirode. Prvi korak u ranom skriningu je samopregled koji bi, po preporuci stručnjaka trebalo da se radi već poslije 25.godine jednom mjesečno, najbolje poslije menstrualnog ciklusa, a žene u menopauzi, uvijek istog datuma u mjesecu, poručuju iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka.   [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/10/0920.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]   Nasljeđe se smatra najvažnijim faktorom rizika za mnoga oboljenja, geni odgovorni za nastanak karcinoma dojke se inače nalaze u svim ćelijama, ali tek njihova mutacija izaziva kancer dojke. Žene koje su ih naslijedile nose 80 odsto rizika da obole, i kod više od polovine bolest se javlja do pedesete, a kod nekih i u tridesetim godinama. Stoga posebnu pažnju treba da obrate na sumnjive promjene na dojkama, kao što su: otvrdline, čvorići ili zadebljanja, promjene veličine i oblika, stvaranje jamica ili nabiranje kože, zatim svrab, osip i ljuštenje pokožice na bradavici, njeno uvlačenje bradavice i sekret iz bradavice.

Svaki od ovih znakova pojedinačno je razlog da obavezno odete na pregled, upozoravaju iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka. Preventivni pregledi kod hirurga – onkologa, preporučuju se jednom godišnje, a po njegovom savjetu i ultrazvuk, dok bi od 40.godine povremeno i po preporuci ljekara trebalo uraditi i mamografiju.

Iako se još uvijek ne zna tačan uzrok raka dojke, neke žene imaju povećan rizik da obole od ove vrste karcinoma. Faktori rizika su: prva menstruacija prije 12.godine, prvi porođaj poslije 30. godine, nerađanje i kasniji ulazak u menopauzu, a u promijenljive faktore rizika spadaju stres, nezdrava ishrana sa mnogo masti i proteina, gojaznost, pušenje, alkohol….

Povodom mjeseca borbe protiv raka dojke iz ovog društva naglašavaju da žene najčešće same otkriju čvor, da u većini slučajeva to nije kancer, ali i da je najvažnije otkriti ga na vrijeme, jer je to najbolja šansa za izliječenje.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com