Društvo

OKO 100 ROMA IZ HERCEG NOVOG UKLJUČENO U OBRAZOVNI SISTEM

Zahvaljujući angažmanu NVO “Mladi Romi” sve više romskih porodica nastoji da im djeca  nakon osnovnog, steknu i srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje. Početak nove školske godine bio je povod  za razgovor sa predsjednikom te NVO Samirom Jahom koji je kazao da trenutno u Herceg Novom ima 71 dijete osnovnoškolskog uzrasta, 15 je u srednjoj školi, a dvoje na fakultetu.

-Tradicionalno u ovo vrijeme uspostavljamo saradnju sa školama, ali i sa roditeljima romske djece kako bi smo dobili precizne podatke i oogućili da svako dijete bude upisano u školu i da stekne uslove za obrazovanje. Prema podacima koje imamo, trenutno 71 dijete je osnovnoškolskog uzrasta. OŠ “Dašo Pavičić” će pohađati 28 učenika, 15 je u OŠ “Ilija Kišić”, a sedmoro u OŠ “Milan Vuković”. Ove godine imamo pet učenika prvog razreda.  Oko 15 mališana će biti u vrtićima, prošle godine je bilo 12, u srednjoj školi je takođe 15-toro učenika romske populacije. Što se tiče visokoškolaca, jedan je na Policijskoj akademiji, a drugi je na Filozofskom fakultetu -kazao je Jaha.

Kako ističe, želja im je da što više djece upisuje četvorogodišnje srednje stručne škole ili gimnaziju kako bi stekli uslov za upis na fakultet. Obrazovani Romi mogu da se bave problematikom te populacije a samim tim i da utiču na poboljšanje njihovog života.

-Zadovoljni smo i trudimo se da svako dijete bude uključeno, razgovramo i sa roditeljima o značaju obrazovanja ali to u Herceg Novom i nije neki problem. Ono što je izazov na čemu ćemo raditi sa školama i drugim zainteresovanima je kvalitet znanja koje ta djeca stiču a sve u namjeri da im život bude bolji. Ideja naše organizacije je da imamo obrazovanu romsku djecu koja završavaju i srednju školu i fakultet i u skladu sa tim postupamo ne samo ovdje već i na niovu Crne Gore. Po našoj evidenciji, trenutno je na nivou srednjih škola u Crnoj Gori, a podaci su za prošlu godinu, oko 110 učenika. Svega je dvoje upisalo gimnaziju što je prilično alarmantan podatak za nas.  -rekao je Jaha.

NVO “Mladi Romi” realizovala je do sada nekoliko projekata čiji cilj je bio uključivanje što više djece romske populacije u obrazovni sistem. Praksa je, kaže Jaha,  pokazala da je redovnost djece mnogo veća  kada su bili angažovani asistenti i medijatori.

-Trenutno nema projekata u novskoj organizaciji ali smo aplicirali kod nekih donatora, generalno na nivou Crne Gore da unaprijedimo obrazovanje sa fokusom na srednjoškolski uzrast. Još nismo dobili odgovor, nastojimo da  sve šeme koje su se pokazale kao pozitivne kroz projekte budu finansirane od države odnosno, da budu prepoznate od strane države. Ono što se finansira kroz projekte raznih donatora bude kratkoročno i zato se sva naša energija ulaže na skretanje pažnje institucijama i javnosti da se projekti finansiraju od države-navodi Jaha.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com