Društvo

OKC: RADIONICA ZA AFIRMISANJE POŽELJNIH VRIJEDNOSTI

U saradnji sa NVO Omladinski kulturni centar Herceg Novi, tokom časova likovne kulture učenicima VI2 razreda JU OŠ „Orjenski bataljon“, uz podršku nastavnice Aleksandre Ćorović, održane su radionice o afirmativnom znakovlju.

Učenici ove škole definisali su poželjne vrijednosti: „ Pomoći prijatelju“, „Zajedno različiti“, „Zaustavimo svađu“, „Dijelimo međusobno“, „Beskonačna ljubav“ i te teme pokušali da predstave putem jednostavnih znakova. Pokazali su veliku kreativnost i na vrlo maštovit način odgovorili na zadatak.

U dogovoru sa direktoricom Jarmilom Radović određen je zid gdje će ovi znakovi biti oslikani čime će se njihove afirmativne poruke prenijeti i na ostatak lokalne zajednice.

Nakon škole u Bijeloj nastavili smo realizaciju projekta sa nastavnicom Vanjom Krivokapić iz III2 razreda, JU OŠ „Milan Vuković“.

Učenici ove škole definisali su poželjne vrijednosti: „Poštujmo različitosti“, „Svi se zajedno igramo“, „Umijemo da dijelimo“, „Saosjećamo sa drugom“, „Kreativnost je granica“ i te teme veoma maštovito nacrtali. Iako su mlađani, uspjeli su da istaknu i simbolima prikažu sve ono što oni smatraju za najvažnije.

U dogovoru sa direktoricom Tanjom Relić određeno je da se centralno stepenište škole ukrasi minijaturama riješenja malih kreativaca i time se njihove afirmativne poruke prenesu i na ostatak lokalne zajednice.

Projekat “Afirmativno znakovlje- korišćenje simboličkih znakova u promociji pozitivnih životnih vrijednosti i afirmativne akcije kao alatki za prevenciju vršnjačkog nasilja” koje NVO OKC sprovodi u saradnji sa svim osnovnim i srednjom školom u Herceg Novom, ima za ciljeve osnaživanje afirmativnog razmšljanja i djelovanja djece i mladih u Herceg Novom kao modela prevencije vršnjačkog nasilja, te unaprijeđivanje saradnje svih aktera u lokalnoj zajednici u plasiranju inovativnog zaštitnog mehanizama za učenike osnovnih i srednje škole u Herceg Novom.

Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije kroz program „KOALICIJA PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA U CRNOGORSKIM ŠKOLAMA” od strane Udruženja Roditelji, NVO Juventas, Unije srednjoškolaca i Centra za podršku lokalnom i regionalnom razvoju.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com