Društvo

OHM MAMULA ĆE OBUSTAVITI RADOVE TOKOM OBILJEŽAVANJA MEMORIJALNOG DANA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kompanija OHM Mamula Crna Gora obustaviće pripremne radove na ostrvu Lastavica i u utvrđenju Mamula u subotu, 15. septembra tokom tradicionalnog polaganja vijenaca u organizaciji hercegnovskog odbora udruženja boraca NOR-a 1941 – 1945. godine.

-Iako je lokacija zvanično zona na kojoj se izvode radovi čime je, prema zakonu, zabranjen pristup neovlaštenim licima, iz pijeteta prema istoriji Lastavice i Mamule, omogućićemo održavanje ovog skupa. Naša kompanija je uvijek iskazivala volju da poštuje sjećanja na istoriju tvrđave. Upravo je to bio motiv da iniciramo komunikaciju i saradnju sa udruženjem boraca NOR-a iz Herceg Novog i posljednje četiri godine budemo pokrovitelji memorijalnog okupljanja na ostrvu Lastavica. To ćemo učiniti i ove godine“, saopštila je Dragana Bećirović, PR savjetnica u OHM Mamula.

Boračka organizacija Herceg Novog istakla je saradnju sa kompanijom OHM Mamula.

-U svim našim prethodnim dogovorima, kompanija OHM Mamula je pokazala volju da nam bude na usluzi i da poštuje naša sjećanja“, navodi se u dopisu organizacije boraca koji je upućen menadžmentu.

OHM Mamula će, na zahtjev udruženja boraca, organizovati koordinaciju skupa na ostrvu. Polaganjem cvijeća u centralnoj kuli u utvrđenju Mamula biće obilježeno 75 godina od kako je rasformiran taj zatvor i 10 godina od pokretanja memorijalnog obilježavanja ovog datuma. Ova okupljanja su pokrenuta 2008. godine.

Pristup tvrđavi Mamula i ostrvu Lastavica od 27. aprila onemogućen je neovlaštenim licima radi čišćenja lokacije i izvođenja pripremnih radova neophodnih kao uvod u planiranu rekonstrukciju objekta koja treba da bude izvedena u skladu sa urbanističko-tehničkim i konzervatorskim uslovima.Planom restauracije i konzervacijom ostrvo i tvrđava će biti transformisani u hotel&spa visoke klase sa 33 sobe, memorijalnu galeriju, četiri ugostiteljska objekta, klubom za vodene sportove na nemotorni pogon. Pristup ostrvu i tvrđavi će ostati slobodan.Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz Glavni projekat koji se trenutno izrađuje u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.Sve dosadašnje pripremne aktivnosti na ostrvu Lastavica i tvrđavi Mamula urađene su uz konsultacije sa nadležnim institucijama čiji predstavnici su u potpunosti informisani o statusu i izradi tehničke dokumentacije i boravili su na ostrvu u različitim fazama istraživanja koje sprovodi međunarodni stručni tim kompanije OHM Mamula Montenegro.

 

Foto: OHM Mamula

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com