Turizam

ODRŽNA DRUGA RADIONICA IZ OBLASTI TURIZMA

Turistička organizacija Herceg Novi u saradnji sa profesorom dr Ivom Županovićem realizovala je drugu radionica na temu Finansijske analize u turizmu.

Cilj radionica, kako je istakao profesor dr Županović, je edukacija – kada je u pitanju operativni menadžment u turizmu, odnosno alati koji se koriste u savremenom upravljanju turističkim kompanijama.

-Na prvoj je bilo riječi na koji način se koristi cjenovna politika kao instrument i u kojoj mjeri se kombinuje sa popunjenošću kapacitet. Na drugoj smo govorili o finansijskoj analizi kada je u pitanju redovno poslovanje, jer se analizom bilansa uspjeha svih prihodovnih i troškovnih strana kontroliše poslovanje. Drugi segment je bio kako se računa, polaznici su dobili excel formate kako bi mogli samostalno da rade svoj biznis, kako se računa povrat investicija u turizmu, nebitno da li je privatan smještaj, hotel, restoran ili neki drugi dodatni sadržaj, kazao je Županović.

Na radionici su govorili i o raznim varijantama povrata investicija u turizmu jer kako je istakao dr Županović turizam nije samo nešto što se zasniva na restoranu ili hotelu.

-Bilo je riječi šta znači neto dobit za nečiji kapital ili nečija osnovna sredstva, odnosno u kojoj mjeri to doprinosi uvećanju kapitala. Svaki pozitivni rezultat ujedno ne znači i da je dobar rezultat. Ako imate neki priliv koji vam ne donosi mogućnost da uvećavate osnovna sredstva ili svoj kapital, onda niste ostvarili svoju misiju. Da bi se to korigovalo, potreban je konstantan finansijski monitoring, objašnjava Županović.

Naredna radionice biće održane u oktobru. Podsjećamo, profesor dr Ivo Županović  i mr Dragana Zečević autori  su knjige “Finansijska analiza” koja je promovisana ovog ljeta u Herceg Novom i predstavlja pomoć kada je u pitanju analiza finansijskih i ekonomskih efekata koji se ostvaruju u turizmu, najvažnijoj privrednoj grani našeg grada.

Fotografije Turistička organizacija HN

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com