Kultura

ODRŽANO VEČE POSVEĆENO JOVANU DUČIĆU

Povodom 75 godina od smrti Jovana Dučića,u foajeu Dvorane Park SPKD Prosvjeta i JUK Herceg Fest upriličili su veče posvećeno ovom velikom pjesniku, književniku i diplomati.

Prvu zbirku pjesama Dučić je objavio u Mostaru 1901. godine u izdanju mostarske “Zore”, zatim drugu u Beogradu 1908. godine u izdanju Srpske književne zadruge. Pisao je i u prozi, nekoliko literarnih eseja i studija o piscima, “Blago cara Radovana” i pjesnička pisma iz Švajcarske, Grčke i Španije.

Njegov roman „Blago cara Radovana“-zbirka filosofsko-književnih eseja sve vrijeme se štampa i čita istim intenzitetom već sedam decenija.

-Prvi put je objavljena 1932. godine sa podnaslovom Knjiga o sudbini. U ovim esejima Dučić razmatra blago cara mudrosti, pohranjeno u životnim iskustvima i u znanjima istorije. Dučićeva „knjiga sudbine“ je bogato vrelo autentičnih misli i izuzetno inspirativnih opservacija. On uviđa da su ćutalice uspješne u životu, ponajviše zbog toga što ljudi u ćutanju drugog, vide i svoju sigurnost – rekla je profesorica Branka Banićević na večeri „Dučiću za sjećanje“.

Milun Đurđevac profesor Književnosti i maternjeg jezika je govorio da je Jovan Dučić za vrijeme Drugog svjetskog rata, sa svješću da je njegova snaga mala da išta promijeni, na tuđoj američkoj postelji i o tuđem američkom hljebu, dušom se vratio u svoj zavičaj, gdje su „zli dusi“ na krst raspinjali njegov narod.

-Piše djelo „Vjerujem u Boga i u Srpstvo“ u kojem se prepoznaju ale i aždaje koje su kidisale na naš rod i prikazuje uzaludna srpska vjerovanja i zablude da će u novim državama svi poznati neprijatelji prihvatiti srpska junačka djela  i njegove čestite državne namjere – istakao je Milun Đurđevac .

Đurđevac je dodao da Dučića zovu daljine, predjeli, gradovi i zemlje te piše „putnička pisma“ više od 40 godina. Počeo je da ih objavljuje 1900. u mostarskoj „Zori“, a kao knjigu pod naslovom „Gradovi i Himere“, prvi put štampao 1930. godine u Sabranim delima, da bi im konačan oblik dao u drugom izdanju.

Jovan Dučić je pored uspješne književne izgradio i zapaženu diplomatsku karijeru. Od svih jugoslovenskih diplomata on je pvi koji je imenovan za ambasadora – informisala je  Maja Žarić, profesorica istorije.

-Jovan Dučić je započeo karijeru u diplomatiji 1910. godine, kao već afirmisani književnik. Tridesete godine dvadesetog vijeka su označile procvat u njegovoj karijeri. Posato je ministar poslanstva u Budimpešti, a zatim i kraljev poslanik u Rimu. Kada je otišao u SAD osnovao je Jugoslovenski odbor. Držao je govore i pisao tekstove za „Amerikanski srbobran“. Protestovao je protiv ubistva velikog broja Srba u NDH.

Na večeri “Dučiću za sjećanje” stihove je govorila profesorica i pjesnikinja Vinka Perišić-Šarenac, dok je u muzičkom dijelu programa nastupila Anita Zloković na klaviru.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com