Kultura

ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE PJESNIKINJE MILICE BAKRAČ

Književno veče pjesnikinje Milice Bakrač iz Nikšića sinoć je održano u foajeu Dvorane Park u saradnji SPKD Prosvjeta i JUK Herceg Fest.

Milica Bakrač je u prvom planu u svijetu književnosti i poezije u Crnoj Gori – rekla je Olivera Doklestić, predsjednica SPKD „Prosvjeta“  i istakla da je poezija muzika riječi.

Pjesnikinja Radmila Knežević iz Budve ocijenila je da je Milica neko ko zna da voli, a čistu i bezuslovnu ljubav pjesmotvori i pretvara u najuzvišeniji književni oblik davanja sebe, u stihove. Ali ne bilo koje,već u sonete.

-U našoj književnosti sonete su pisali Milan Rakić, Jovan Dučić, Skender Kulenović, u novije vrijeme Slobodan Rakitić, Rajko Petrov Nogo, Nenad Grujičić… Sonet je pjesničko umjeće i predstavlja najuzvišeniju fazu pisanja jednog pjesnika – priča Knežević.

Pisanje soneta Milici Bakrač maestralno polazi za rukom, kao da čitavog svog života nije ništa drugo radila do tkala sonete – istakla je Knežević i dodala da ona baštini ono što i sama jeste – žena, majka, rodoljub, baštini jezik, pismo, kulturu, Kosovo i Metohiju, Njegoša, svetosavlje, Rusiju, korijene i vjekove. Kod Milice Bakrač misao je onakva kako je napisana, emotivna, konkretna, stilski savršena, motivi i teme naizgled svakodnevni, ali duboki i sadržajni.

U zbirci poezije „Žena“ Bakrač prvi put uvodi motiv vuka, upoznaje nas sa njegovim  životom, o kojem su još prije nje pisali Matija Bećković, Momir Vojvodić, Petar Milatovic Ostroški.

-Mitski srodnik, predstavnik srpskog naroda je vuk. Tako je u srpskoj mitologiji kult vuka zauzeo veoma značajno mjesto sa svim njegovim karakteristikama od kojih je najistaknutija potreba za slobodom.  Kao što je sonet dominantna forma Milicinog pjesništva, tako i motiv vuka sa svom njegovom simbolikom postaje totem njene poezije. Ovogodišnja knjiga za djecu „Vukovanje“ to i potvrđuje – objašnjava Radmila Knežević.

Milica Bakrač je dobitnica brojnih nagrada, a prije tri dana njena knjiga „Jav“ je  ovjenčana nagradom „Rastko Petrović“, koju dodjeljuje matica raseljenika Srba u regionu, a koja na neki način predstavlja njenu antologiju – istakla je Knežević.

Pjesnikinja Vinka Perišić Šarenac nije bila u mogućnosti da prisustvuje književnoj večeri, ali je poslala pismo koje je pročitala Branka Banićević u kojem stoji da je Milica pjesnikinja pitkih riječi, tople emocije i sjajne ideje, izvanredan poeta u svim domenima pjesništva.

Milica Bakrač je govorila stihove svojih pjesama u kojima je publika zaista uživala i nagrađivala je aplauzom, a u muzičkom programu nastupila je Anita Zloković.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com