DruštvoIzdvojeno

ODRŽANA SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA OŠ “DAŠO PAVIČIĆ”

Učenici i nastavnici OŠ „Dašo Pavičić“ danas su obilježili svoj Dan, svečanom akademijom koju su priredili u prepunoj kino sali. Bila je to prilika da djeca pokažu talenat u recitovanju, pjevanju, muziciranju, glumi i svima poruče da nema ništa ljepše od djetinjstva.

Jedna od najbrojnih osnovnih škola u Crnoj Gori proslavlja 59. rođendan, ponosna na uspjeh svojih učenika i nastavnika, kazao je direktor Branislav Krečković.

-U prethodnoj godini naša škola je postigla dosta dobrih rezultata, kako učenici tako i nastavnici. Ovakve priredbe podrazumjevaju priliku da ih sve pobrojim i kažem šta smo sve uradili, ali prethodnih dana smo svi svjedoci koliko su djeca radila i koliko žele da vam prikažu svoj talenat i umjeće, tako da ću njima prepustiti scenu, kazao je direktor Krečković.

Akademije povodom Dana škole prilika su da se kolektiv i učenici oproste od onih koji završavaju svoj radni vijek, a ove godine u penziju su ispraćene Olivera Kojović i Radojka Savić.

Mali umjetnici nizali su talente i tačke, hor je pjevao „Plavu zvezdu“ po tekstu Mike Antića a na muziku koju je komponovao profesor Novica Jovanović. Nastupili su i članovi hora iz područnog odjeljenja iz Igala, čuli smo i šta je „Moć ljubavi“, „Zaljubitis“, „Pravo prijateljstvo“, „Bajka“, „Na srce uho stavi“, a učenica Maša je recitovala pjesmicu Dragana Radulovića „Ja ne volim da sam sam“. Mlade muzičke nade pjevale su i svirale, svi zajedno praćeni burnim aplauzima, a hor je na kraju izveo Odu radosti na njemačkom jeziku. Akademiju su znalački vodili učenici Teodora Spaić i Pavle Đurović.

Svečani program juče je priređen za učenike, a danas za goste, prijatelje i roditelje, kazala je koordinatorka profesorica Biljana Mandić.

-Zahvaljujući svim kolegama, jer ja sam samo jedan od članova tima, koji su dali doprinos, nastao je današnji program. Izabrali smo ono što je najreprezentativnije, što će biti dinamično, ostaviti utisak na građanstvo. Učestvovale su koleginice i kolege iz razredne nastave iz područnih odjeljenja u Igalu i Sutorini i iz matične škole, kao i kolege iz predmetne nastave. Za predstavu, koja zapravo nosi i najveću „težinu“, bila je zadužena koleginica Ljiljana Vojnović.

Predstavu „Mjenjam pubertet za bilo šta – povoljno“ izveli su učenici devetog razreda i pričom obuhvatili tradicionalna pitanja koje obilježavaju tinejdžersko vrijeme, a potom poručili da treba prihvatiti svaki period života i radovati mu se. Predstava je ideja profesorice Ljiljane Vojnović, a nastala je zajedničkim radom sa profesoricom Sandrom Seferović.

-Tražeći ideju, našla sam tekst na internetu, za predstavu koji je veoma poznat, po njemu se već pet, šest godina igraju predstave po Srbiji, plijeni i puni školske sale. Predložila sam koleginici Sandri Seferović, djeca su pogledala tekst, bila oduševljena i srećna i zaigrali su. Sve se odvijalo u periodu završetka trećeg tromjesječja, u vrijeme kontrolnih i pismenih i trebalo je sve organizovati, ali djeca su ta energija koja vas nosi. Oni su shvatili kroz ovu predstavu sve ono što ne valja u njihovom vremenu i što im oduzima pažnju. Tekst je toliko pitak i razumljiv, da su čak i učenici drugog razreda, koji su juče gledali predstavu, dobro odreagovali, a nismo očekivali, s obzirom na to da su još uvijek mali.

Ona je objasnila da je sadržaj predstave blizak svim generacijama, te da su se djeca odlično nosila sa svim izazovima jer su prepoznali sličnosti i zapravo igrali sebe.

-To su sve problemi sa kojima se oni susreću. Shvatili su da je zapravo divno slaviti maturu u školi, prevazišli su to što su generacije prije njih išle po nekim drugačijim mjestima. Prosto smo se igrali, nije bila potrebna dodatna asistencija, oni su sami osmislili neke detalje jer igraju sebe i zato smo sve brzo uradili, a sve u želji da ne prođemo maleni ispod zvijezda kao prosvjetni radnici, kao ljudi koji baštine takvu tradiciju – sledeće godine slavimo 60 godina i sve je ovo samo uvod u ono što spremamo za taj jubilej, kazala je profesorica Vojnović.

Prethodno je, u ponedeljak, promovisan novi broj školskog lista „Svitanja“ koji je objedinio literarne i likovne radove učenika i nastavnika na temu „Zvijezda“. Glavna urednica lista je ove godine bila profesorica Sandra Seferović, a stručna saradnica profesorica Ljiljana Vojnović.

Za učenike i nastavnike ove škole, danas i sutra su neradni dani.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com