EkonomijaIzdvojeno

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O BUDŽETU OPŠTINE HERCEG NOVI ZA 2019. GODINU

Centralna Javna rasprava o predlogu Budžeta Opštine Herceg Novi za 2019. godinu, ujedno i za mjesne zajednice Topla, Herceg Novi i Srbina, održana je večeras u Velikoj sali SO Herceg Novi. I ovog puta, odazvao se mali broj građana, uglavnom predstavnika pojedinih mjesnih zajednica, zainteresovanih za projekte koje su kandidovali za budžet.

Prema riječima v.d. sekretarke za finansije i lokalne javne prihode Irene Vučković, ove godine ostvareno je 80% planiranog budžeta za 2018. godinu, a odrađen je rebalans u iznosu od 14,5 miliona eura. Prema planu za 2019. godinu, Budžet je projektovan na  17 miliona 785.000 eura (za 195.000 eura manje u odnosu na Budžet za tekuću godinu).

-Rashodi operativnog Budžeta planirani su u iznosu od 11 miliona 660.000 eura. U tekuće rashode spadaju bruto zarade, doprinosi, ostala primanja zaposlenih, transferi institucijama, za socijalnu zaštitu, nevladinom, javnom sektoru, pojedincima i drugi izdaci. Kapitalni izdaci su projektovani na 6 miliona 140.000 eura. Najznačajnije učešće u ukupnim primanjima čini  prihod od poreza na imovinu planiran na iznos od 5 miliona 300.000 eura  ili 29,80 odsto ukupno planiranog Budžeta, potom prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u iznosu od 3 miliona 250.000 eura ili 18,27 odsto ukupnog Budžeta. Sredstva po osnovu ustupljenih prihoda iz Budžeta države planirana su u ukupnom iznosu od 3 miliona eura, uz očekivanje povećanja, što zavisi od priliva sredstava u trezor, koji uplaćuju po ovom osnovu, sredstva lokalnim samoupravama, kazala je Vučković.

Kako je Vučković istakla, predviđeno je izdvajanje određenog iznosa za kulturu i sport, NVO sektor, a od kapitalnih investicija planirano je ulaganje u projekte izgradnje autobuske stanice, hidrosistema, komunalnu infrastrukturu.

Za putnu infrastrukturu planirano je 750 000 eura, a izdvajanje za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže iznosiće 650 000 eura, kazala je Vučković.

Direktorica doo Vodovod i kanalizacija, Olivera Doklestić, navela je ključne stavke koje bi trebalo posebno izdvojiti iz kapitalnog budžeta. To je kanalizacioni kolektor Bare kod Sportskog centra u Igalu, te izgradnja mreže kroz Kutsko polje, a kako je Doklestić kazala, Vodovod trenutno radi elaborat o zaštiti izvorišta Opačica po zonama.

Doklestić je istakla da su potrebna i sredstva za stepeništa koja Vodovod sanira, kao što Stepenište Danice Tomašević. Ona smatra da je problem što nema adekvatnog prostornog plana, a postoji i neslaganje nekih trasa po projektnoj dokumentaciji.

Predrag Vujnović, predsjednik MZ Zelenika-Kuti, podsjetio je na problem Kuta i plavljenja tog područja i iskazao saglasnost da se, shodno prelogu novskog Vodovoda, riješi pitanje izgradnje kolektora i zaštite zone oko Opačice. Kako je kazao, potrebno je hitno riješiti regulaciju i čišćenje Opačice i potoka Sopot.

Vujnović je istakao i da iz planiranog iznosa za izgradnju puteva treba izdvojiti sredstva za sanaciju saobraćajnice kroz Kute, za šta je potreban i projekat. Za sanaciju tog dijela, od Džorovog mosta do izvorišta Opačica, procjenjena vrijednost radova je 250 000 eura a to mještani ne mogu sami, već samo uz pomoć Opštine.

Milija Vuković, predsjednik MZ Srbina, ukazao je da je jedan od prioriteta obnova stare zadužbinske škole. Goruće pitanje je i rješavanje sabraćaja ka magistrali gdje dolazi do zagušenja zbog velike frekvencije automobila. Prema njegovom mišljenju, imaju lošu komunikaciju sa nadležnima u Opštini. U ovoj mjesnoj zajednici, kako je istakao Vuković, imaju problem i sa kanalizacijom, odnosno septičkim jamama.

Primjedbe iznesene tokom javne rasprave biće prenijete predsjedniku Opštine Stevanu Katiću, a onda će biti razmotrene stavke za navedena infrastrukturna pitanja, kazala je Irena Vučković izrazivši žaljenje što raspravi ne prisustvuju predstavnici nadležnih sekretarijata.

Javna rasprava je počela 28. novembra, a pored  završne,  organizovana je još u mjesnim zajednicama Bijela i Igalo. Zainteresovani mogu još sutra  dostaviti predloge i sugestije Sekretarijatu za finansije ili na e-mail adresu: budžet@hercegnovi.me.

Nakon sistematizacije, radi eventualnog uvažavanja mišljenja građana i subjekata po pojedinim stavkama, o predlogu Budžeta Opštine Herceg Novi odlučivaće odbornici na narednoj sjednici Skupštine Opštine Herceg Novi, koji bi do kraja godine trebali da raspravljaju i o rebalansu ovogodišnjeg Budžeta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com