DruštvoIzdvojeno

ODRŽANA AKADEMIJA POVODOM 140 GODINA ŠKOLSTVA U BIJELOJ

Akademijom povodom 140 godina školstva u Bijeloj, kojom je juče zvanično počela Velika bokeška fešta, na veoma dostojanstven način evocirane su uspomene na ljude koji su stvarali istoriju Bijele i Boke, na duhovne, kulturne i obrazovne ustanove ovog kraja ali i potencijale za buduće projekte koje pružaju mogućnost razvoja ovog mjesta.

Fešta osmišljena na inicijativu NVO „Velika Bokeljska fešta“ ove godine je opet u programu Praznika mimoze, a mjesto gdje je otpočela su Bijeljske Kruševice. Nekada područno odjeljenje OŠ „Orjenski bataljon“ sada u Bijeljskim Kruševicama nema nijednog učenika, ali je sjećanje na početak školstva u Bijeloj i prvog učitelja jereja Sava Bijelića (1830-1901) je i dalje živo. Prije akademije protojerej stavrofor otac Predrag Vidaković služio je parastos učitelju Bijeliću, šestorici solunskih dobrovoljca i mještanima, stogodišnjacima.

Učesnike ove kulturne duhovne i privredne manifestacije pozdravila je, u ime Opštine Herceg Novi, potpredsjednica Danijela Đurovića i istakla zahvalnost svima, a posebno djeci i mladima, koji su se odazvali na čas istorije uživo gdje mladi uče o tradiciji. Kako je kazala, Nikola Svilanović i njegovi saradnici postavili su temelje lijepog druženja u mjestu koje je bogato istorijom i tradicijom kojoj se treba vraćati.

Jerej Savo Bijelić učio je djecu Bjeljskih Kruševica od 1870 do 1901 godine u zgradi škole  koja je tada radila pri crkvi svetog Arhangela Mihaila, budio ljubav prema svemu vrijednom i svemu što nas krasi kao ljude kazao je otac Predag Vidaković ustvrdivši da ova drevna svetinja, od davnina, ne pamti ovakav skup.

-Divno je vidjeti braću Kruševičane koji su domaćini ovog sabranja i hvala vam na ideji i želji da svojim mještanima, koji žive širom Boke, priredite ovakvo sjećnje na vaše pretke a posebno jereja Sava Bijelića. Bio je jedan od prvih pet učitelja u Morinjskoj školi pa onda u ovom selu koju zovu “mala sveta gora“ s obzirom na broj crkava u ovom selu koje je danas u znaku radovanja i podsjećanja na svoju slavnu prošlost, besjedio je otac Vidaković.

O školstvu u ovom kraju govorila je pedagog OŠ „Dašo Pavičić“ Nedeljka Stojanović Stanojlović, hroničar istorije školstva Morinja, a o svom pretku govorila je i Dušanka Bijelić Kujačić.

Direktorica OŠ „Orjenski bataljon“ Jarmila Radović govorila je o radu škole odnosno njenog odeljenja u ovom selu koje je 1961/62 imalo 12 učenika. Škola je prestala da radi 1984 godine, sada je zatvorena i zaštićena. Od 2002. godine školski objekat je izdat Lovačkom društvu „Orjen“ sa ciljem da se ovaj prostor ne devastira već da se oplemenjuje i živi.

Na akademiji o „Tradiciji pomorstva u Boki Kotorskoj“ govorio je Igor Svilanović naglasivši da su Bokelji pa među njima i mještani Bjeljskih Kruševica od najstarijih vremena živjeli sa morem i od mora, poštujući pomorski hljeb. Premda je osnovno zanimanje bilo vezano za zemljoradnju, stočarstvo i vinogradarstvo, pomorstvo je dalo veliki broj  trgovaca, činovnika, vojnih oficira kao i mornara i pomorskih oficira

-Želim ovom prilikom da istaknem neke porodice kao što su Sekulovići, Stanišići,  Đurići, Mitrović i Ilići, Matovići, Miajlovići, Vodovari, Svilanovići i drugi. Nadam se da će se ovakve i slične manifestacije i sledećih godina organizovati, kako bi se ponovo sastajali na Bijeljskim Kruševicama i čuli nove priče i teme o tradiciji pomorstva i pomorske privrede u Boki, kazao je Igor Svilanović.

O maslinarstvu i uzgoju maslina govorila je direktorica Udruženja maslinara Boke, Vesna Đukić. U programu je nastupalo pjevačko društvo Grbalj a prisutni su odgledali film novinara Zorana Grgurevića iz Trebinja o stogodišnjacima iz Bjeljskih Kruševica.

Pješačkom stazom od Bijele do Bjeljskih Kruševica, koju su uredili članovi NVO „Step -Koraci“ HN i uz pomoć „Niskogoraca“ markirali, stiglo je oko 200 aktivista i ljubitelja brzog hodanja i prijatelja prirode.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com