DruštvoIzdvojeno

ODGOĐENO ROČIŠTE PO TUŽBI RADNIKA HOTELA “KLUB RIVIERA”

Ročište koje je po tužbi radnika hotela „Klub Riviera“ protiv bivšeg vlasnika trebalo da bude održano sutra u Osnovnom sudu u Herceg Novom zbog neisplaćenih zarada i doprinosa odgođeno je za 26. septembar. Njihov pravni zastupnik advokat Petar Zloković kazao je danas za naš Radio da ne zna razloge odgađanja ali da je sud prihvatio zahtjev za privremenu mjeru na zemljište na kojem “leži” hotelski kompleks. Jer, novi vlasnik je kupio samo objekte, ne i zemlju koja je data na korišćenje i još uvijek se vodi na kompaniju Riviera menadžment i divilopment rizort (RMDR).

-Tužba radnika zbog neisplaćenih zarada je podnesena 9. marta 2017. godine. Prvo ročište održano je nakon tri mjeseca. Određeno je finansijsko vještačenje, a vještak je izračunao njihova potraživanja i 9. jula sudu je dostavio nalaz, po kome bivši vlasnik radnicima duguje oko 40. 000 eura. Kada sam čuo da se sprema prodaja zgrada hotela, zatražio sam privremenu mjeru od suda kojom bi zabranio banci da raspolaže iznosom od 40.000 eura, odnosno da Sud naloži javnom izvršitilju da od prodaje hotela zadrži taj iznos od čega bi se kasnije radnici namirili. Odbijen je naš zahtjev, hotel je prodat i mi se od te prodaje ne možemo naplatiti- objasnio je Zloković.

Kako je kazao, Riviera menadžment je korisnik 28.000 m 2 zemlje, i sada je sudskim rješenjem donesena zabrana raspolaganja tom nekretninom.

-Vidjećemo kada se završi postupak da li će radnici moći da naplate svoja potraživanja. Nikoga nije briga za tih desetak radnika, ni državu, ni novog ni starog vlasnika, ni sud. Iznos koji oni potražuju  nije veliki, to nije pet miliona već je riječ o nekih 40-ak hiljada eura.  Radnici su odradili posao, njima formalno-pravno nije prestao radni odnos, nisu dobili radne knjižice. Sud se proglasio nenadležnim za dio tužbenog zahtjeva koji se odnosi na doprinose. Njima bi značilo i kada bi im povezali radni staž.  Uložio sam žalbu Višem sudu i još nisam dobio odgovor. Što se tiče suđenja mi ćemo ovo izgurati do kraja, a onda ćemo vidjeti šta i kako dalje- kazao je Zloković.   [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/08/riviera-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]   Radnici nisu jedini koji ne mogu da naplate svoja potraživanja. Poreski dug od, za sada, 10.200 eura hercegnovske kompanije Riviera menadžment i divelopment rezort (RMDR),  Poreska uprava neće moći da naplati od novca koji je prošle sedmice uplaćen za prodaju tog hotela, saopšteno je iz PU. Predstavnici tog državnog organa objasnili su da je hipoteka nad imovinom hercegnovske kompanije uspostavljena prije nastanka neizmirene poreske obaveze.

– Imajući u vidu da je prodaju imovine poreskog obveznika, hercegnovske kompanije RMDR izvršio hipotekarni povjerilac Heta, to će se priliv sredstava po osnovu kupoprodajnog ugovora sliti na račun hipotekarnog povjerioca, a ne na račun prethodnog vlasnika – hipotekarnog dužnika – kazali su Pobjedi iz PU.

Hotel „Riviera“ u Njivicama prodat je, prije dvije sedmice, za 6,8 miliona eura kompaniji Montenegro hotels Kotor, čiji je vlasnik budvanski biznismen Branko Ćupić. Kotorska kompanija je prošle sedmice na dva odvojena računa Crnogorske komercijalne banke uplatila novac i zvanično postala vlasnik hotela. Montenegro hotels nije preuzela nikakve dugove prethodnog vlasnika. Imovinu u Njivicama prodao je hipotekarni povjerilac Heta, kojoj je Hipo banka predala nevraćeni zajam vlasnika hotela kompanije RMDR, čiji je osnivač izraelska firma JT investments. Ukupan dug RMDR prema Heti je nešto više od 11,6 miliona eura.

Radnici su 6. marta dobili dopis o prestanku radnog odnosa koji je potpisao izvršni direktor Franc Jozef Šalev Hakohen u ime vlasnika Ričarda Portugeza.

– Treba imati u vidu da se sudski spor između zaposlenih i prethodnog vlasnika vodi po osnovu neisplaćenih zarada. Po osnovu tih zarada još nije ni evidentirana poreska obaveza u PU, pa će dalje mjere poreskog organa po ovom pitanju zavisiti od konačnog ishoda sudskog spora – poručili su iz PU.

Hotel je kao dio nekadašnjeg Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Boka prodat 2004. godine izraelskoj kompaniji JT investment limited  za 1,2 miliona eura, uz obavezu da investiraju dva miliona eura. Kako su u više navrata saošpštavali iz RMDR-a rekonstrukcija hotela koštala je devet miliona a bilo je planirano i dodatno ulaganje. Hotel je kapaciteta 180 soba sa preko 350 ležajeva kategorisanih sa tri plus zvjezdice i predstavlja jedan od najznačajnijih turističkih objekata u Herceg Novom. Dostizao je brojke od 20 do 30 hiljada noćenja godišnje i zapošljavao preko 100 stalnih i sezonskih radnika. Hotel je posljednje goste ispratio u oktobru prošle godine, 6. marta su ga napustili bivši vlasnici, nakon čega je objektima isključena voda, telefon i struja.

Novi vlasnici su najavili da će nastojati da ponovo otvore hotel 1. aprila naredne godine.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com