DruštvoIzdvojenoTurizam

OD BORAVIŠNE TAKSE DO 28. AVGUSTA PRIHODOVANO 619 HILJADA EURA

Na izmaku smo glavne turističke sezone koja će se uz sve ostale sumirati i finansijskim pokazateljima. Jedan od njih je i prihod od naplate boravišne takse, koji je do 28. avgusta bio nešto manji nego u istom periodu prošle godine. Kako su nas informisali iz gradske Turističke organizacije po osnovu boravišne takse  do 28. ovog mjeseca prihodovano je 619.040 eura, dok je lani u istom periodu taj iznos bio za sedam hiljada veći.

Od turističke takse u kasu se slilo 125. 173 eura, osam hiljada eura više nego prošle godine. Jedna od stavki u budžetu TO je i članski doprinos, a po tom osnovu ove godine je naplaćeno 140. 881 euro, za oko 15.000 eura više nego lani. Podsjećamo, finansijskim planom TO na koji je saglasnost dala SO Herceg Novi u junu ove godine od boravišne takse je predviđen prihod 800.000 eura, turističke 164.000, a članskog doprinosa 163.000 eura. Od aprila prošle godine cijena boravišne takse po osobi i noćenju povećana je sa 70 na 90 centi.
Zakonom je propisano da se od ukupnog iznosa prikupljenih sredstava od boravišne takse koji pripadaju lokalnoj turističkoj organizaciji, 10 % mora izdvojiti za projekte valorizacije kulturne baštine i isto toliko za poboljšanje uslova boravka turista i podizanja nivoa kvaliteta turističke ponude.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com