Društvo

OBILJEŽENO 75 GODINA OD BITKE NA SUTJESCI

Polaganjem vijenaca na spomeniku u Dolini heroja na Tjentištu i kulturno-umjetničkim programom juče je obilježeno 75 godina od bitke na Sutjesci, a svečanosti su prisustvovali članovi boračke organizacije Boke (Herceg Novi, Kotor i Tivat  jugoslovenske opcije SUBNOR 1941-1945) i više stotina poštovalaca narodno oslobodilačke borbe iz Čačka, Beograda, Banja Luke, Trebinja, Nikšića, Podgorice, Bara i Dalmacije i drugih mjesta bivše zemlje.

Bitka na Sutjesci simbol je borbe za slobodu jugoslovenskih naroda i nesalomivog duha partizanskih boraca koji su uz ogromne gubitke uspjeli  da se odupru šest puta brojnijem neprijatelju, što je kasnije imalo velikog uticaja na konačni slom fašizma, istaknuto je na manifestaciji koju je organizovao Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Još traje tradicija Sutjeske za koju je hercenovska opština dala 28 učesnika među kojima narodnog heroja dr Sima Miloševića koji je poginuo na Sutjesci, narodnog heroja Gliga Mandića koji je preživio takozvanu Petu ofanzivu, čuvenih pet herojina – pet Danica i druge, kazao je Jovan Tošković iz Bijele vođa Herceg Novske delegacije.

-Ovo je istorijski događaj  koji se mora dizati na viši nivo pogotovo u prenošenju mladim generacijama. Ja sam kao mladić bio borac NOR-a istina ne na Sutjesci već kao borac Bokeljske brigade odnosno Pete crnogorske brigade, kazao je Tošković.

Hercegnovska delegacija obišla je i Korićku jamu u blizini Gacka gdje su ustaše u noći 4. i 5. juna 1941. godine usmrtile 154 rodoljuba. Tragedija na Koritima bi bila i veća da se dio njih nije spasio bjekstvom u Crnu Goru.

Vladimir Ćetković iz Orahovca kod Kotora bi je na Tjentištu sa unukom Janjom i kćerkom Draganom kako bi „na legendarnoj Sutjesci možda poslednji put odao poštu svim poginulim, posebno Bokeljima i  borcima iz Crne Gore“

-Bili smo svi zajedno i nismo se dijelili, a sada smo došli u priliku da se stidimo jedan od drugog. Meni je svaki čovjek jednak, bio on Srbin, Crnogorac ili Hrvat ili neko drugi. Svakog je majka rodila i treba da živimo skupa, poruka je Ćetkovića

Petar Uljarević predsjednik SUBNORA1941-1945 opštinski odbor Kotor je kazao da Bokelji i ovim činom dolaska  u Dolinu heroja  iskazuju poštovanje i zahvalnost svim Bokeljima, ali i građanima Crne Gore (a njih je  na Sutjesci bilo najviše) kao i svim slobodarima koji si izvojevali borbu i slobodu, tu tekovinu koju  danas mnogi ne poštuju.

Petar Đokić ministar industrije energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske rekao je za RHN da bi volio i iskreno se radovao kada bi svi bili ujedinjeni  i uvjeren je da se to može desiti. Kako je istakao antifašizam je duboko ukorjenjen u svijest naroda na ovim prostorima zato što znaju koliku su žrtvu podnijeli za slobodu i šta je ona donijela, mir, prosperitet i najveći razvoj na ovom poručju.

Đokić je najavio i brzi završetak sanacije klizišta koji se pojavilo i ugrozilo spomenik na Tjentištu.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com