DruštvoIzdvojeno

OBILJEŽENO 300 GODINA TOPALJSKE KOMUNITADI- ZA HERCEG NOVI ORDEN SVETOG SAVE PRVOG REDA

Svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog Spasa i otvaranjem muzeja „Njegoševa škola“ danas je upriličeno centralno obilježavanje 300 godina Topaljske komunitadi. Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije uručio je predsjedniku opštine Stevanu Katiću orden Svetog Save prvog reda za doprinos opštine i grada očuvanju tradicije pravoslavlja i tristogodišnjeg predanja Topaljske komunitadi. Opština Herceg Novi je prva u Crnoj Gori  koja je dobila ovako visoko priznanje.

Ovaj grad i tristogodišnjica je upravo vezana za Svetog Savu, prosvetitelja srpskog. Tome svjedoči i onaj hram njemu posvećen na Savini i ovaj današnji događaj, kazao je mitropolit, uručujući orden:

-Gradu se dodjeljuje orden Svetoga Save prvog stepena za blagoslov ovog grada i da svi nastavimo ovo 300 godišnje predanje Topaljske komunitadi, predanje koje je sveto i blagosloveno. Daj Bože da u svim opštinama u Crnoj Gori, pa i u našoj Vladi, nastavimo ovo predanje – 300 godina Topaljske komunitadi. Blagoslov za ovaj jubilej blagoslov je za cijelu Crnu Goru, jer je ona osnovana na temelju svetih hramova božijih kao i ovaj grad. Daj Bože da se cijela Crna Gora nauči ovim primjerom Topaljske komunitadi i da svi oni koje Bog danas udostojava da budu čelnici ove države i naroda, slijede put Topaljske komunitadi i sadašnje vlade hercegnovske, kazao je mitropolit Amfilohije.

Posebna je privilegija ali i obaveza biti prva opština koja je ikada dobila ovakvo značajno priznanje i ono što vam danas mogu garantovati je da ćemo nastaviti naš zajednički put kako bi u vremenima koja su pred nama opravdali ovu čast koju ste nam danas priredili, poručio je predsjednik Stevan Katić:

-Orden je zasluga svih pokolenja ovog grada, od vremena Svetog Stefana, Tvrtka I Kotromanića i Stefana Vukčića Kosače do današnjeg dana, a meni čini radost i zahvalnost da ga prihvatim u ime svih nas. Jedno ovakvo priznanje predstavlja plod jake veze između žitelja Herceg Novog i pravoslavnog sveštenstva, veze koja je između ostalog, učinila da naš grad pod vlašću Venecije izdejstvuje značajnu mjeru vjerske, kulturne i građanske samostalnosti u vidu postojanja i djelovanja Topaljske komunitadi, čiju 300 godišnjicu na današnji dan proslavljamo. Današnji dan ostaće upisan u istoriju Herceg Novog za vijek i vjekova. Jedinstven je slučaj biti dio generacije koja obilježava jedan ovako važan jubilej, a na isti dan prima najviše odlikovanje i otvara objekat od istorijske važnosti – muzej „Njegoševa škola“. Orden Sv Save predstvalja opštedruštveni autoritet, on je privilegija koja se dodjeljuje malobrojnima, a sa sobom nosi obavezu da postanemo dosledni onome zbog čega smo ga zavrijedili. Sa željom da tu dužnost ispunimo i u skladu sa natpisom na ordenu „Svojim trudom postigao je sve“, mi ćemo nastaviti svesrdno i istrajno da pomažemo, čuvamo blago koje imamo, poštujemo i širimo poruke mira, ljubavi i solidarnosti među ljudima, kazao je Katić.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit Amfilohije i vladike Joanikije Budimljansko-nikšićki i Kiril Latinsko-američki sa sveštenstvom. Vladika Joanikije čestitajući ovaj veliki jubilej istakao da je ovo značajan datum koji nas podsjeća na vjekovnu borbu za slobodu. Pomenuo je i vladike Savatija Ljubibratića, grofa Savu Vladislavića i Njegoša: 

-Upravo vidimo da je ova značajna institucija u Herceg Novom obnovljena, tri decenije nakon oslobođenja grada 1687. godine, o kojem tako divno pjeva Petar II Petrović Njegoš. Sabrali smo se u ovoj svetinji za čiju istoriju su vezana mnoga značajna imena srpske istorije, kazao je Joanikije.

Večeras povodom hramovske slave crkve Polaganja Rize Presvete Bogorodice, a povodom ovog jubileja , biće služena večernja i održana akademija na temu “Bijela u djelima Petra Šerovića” čija je knjiga ovih dana objavljena u izdanju Opštine i Crkvene opštine Bijela. Govoriće dr Drago Šerović, Nenad Šerović i Natalija Zloković. Početak je u 19 sati.

Svečanom obilježavali ovog jubileja prisustvovali su ambasadori Srbije i Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Zoran Bingulac i Vinko Radovanović i drugi gosti.

1 komentar

  1. Ovo je Veliki dogadjaj za našu Opštinu i našu Državu.od Srca čestitam našem Predsjedniku Katicu sa svoji saradnicima.na dobijenom Priznanju.a ovo je Čast i Ponos gradjana Herceg Novog

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com