DruštvoIzdvojeno

OBILJEŽEN DAN NEZAVISNOSTI CRNE GORE U BAOŠIĆIMA

Programom “Zemljo moja” danas je u Baošićima obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore. Organizator i izvršni producent proslave je “Media Frame” doo, a u programu su učestvovali hor SMŠ “Ivan Goran Kovačić” i njihov bend “Kupplung”, duo “Providenca”, klapa “Castel Nuovo” i glumac Miloš Pejović.

Održana je i “Trka nezavisnosti”  od Doma kulture u Bijeloj do Mjesne zajednice Baošići.  Pobjednik u kategoriji mlađih takmičara je Lazar Krivokapić iz Herceg Novog, drugo mjesto je osvojio Aleksandar Filip iz Tivta, a treće Drago Rajović iz Herceg Novog.   Među starijim učesnicima najuspješniji je bio Perica Vučković, član Triatlon kluba Herceg Novi, na drugom mjestu je Miloš Komnenić, a trećem Mirko Konjević.

U kategoriji mlađih takmičarki prvo mjesto je osvojila Milica Stojiljković, drugo najbolje vrijeme postigla je Dunja Lazarević, a treće Tamara Andrić, dok je četvrto mjesto osvojila Zorana Sučević. U starijoj kategoriji najuspješnija je bila Marija Bošnjak, članica Triatlon kluba Herceg Novi, drugo mjesto je osvojila Ana Radulović, a treće Ana Mušurinski.

Najviše učesnika je bilo iz RK “Maestral”.

Za dramskog pisca, Stevana Koprivicu, koji se u ime organizatora obratio prisutnima na proslavi, dan u kome Crna Gora obilježava obnovu nezavisnosti, je dan koji jasno označava prekretnicu i prekid sa mitomanisanjem, mahanjem sabljama, džeferdarima i zastavama, dan u kome je Crna Gora, ljudski, pošteno, dostojanstveno, civilizizovano, odlučila o sebi samoj.

-Odnos u procentima na referendumu je jasan indikator da se izjašnjavalo po slobodnoj volji, da ne postoje nerealne razlike u supermaciji ili degradaciji između pobjedničke volje i one, koja je formalno gubitnička. Kažem, formalno gubitnička, jer gubitništva nije bilo niti će ga biti u zemlji koja je na ovakav način odlučila o svojoj sudbini -ocijenio je Koprivica.

Država Crna Gora, kazao je on, postaje okrilje, ili bar nastoji da bude, svima onima, bez obzira zvali se Crnogorci, Srbi, Hrvati, Albanci, Bošnjaci, Romi, Egipćani, Italijani, više od države koja podrazumijeva  institucije i demonstracije vlasti.

-Crna Gora je domovina. Domovina u kojoj žive ljudi čije poštenje, radenost, pregalaštvo, porodicu ne određuje nacija po sebi, nego ljudski kvaliteti. Etika, a ne busanje u nacionalna prsa, onaj etos koji proizilazi iz ora u kojem se skokom stremi ka visinama, u gospodštini i otmenosti bokeškog kola, u emociji staropodgoričkih pjesama koje imaju tonove i čežnje istoka, u zurlama koje se nadmeću sa visinama Prokletija. To je Crna Gora, domovina- kazao je Koprivica.

Istakao je da je razlika u mišljenju ontološki fakat, ali da razlike nisu fatalne podjele koje nas vode u destrukciju.

-Crna Gora i svi njeni ljudi, su činom obnove nezavisnosti, oslanjajući se na one nepobitne činjenice istorije, ali ne robujući njima, zakoračila u moderno vrijeme emancipacije ljudskih vrijednosti, nastojanja da država ne bude otuđeni mehanizam uprave nego sinonim i paradigma domovine. Odlučio se da bude što je jednom bilo ali i da istovremeno, hrabro i ne bez rizika, uđe u vrijeme koje pripada novim generacijama novog svijeta. Crna Gora je napravila povratak u budućnost – zasključio je Koprivica.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com