Društvo

O RAZLOZIMA ZA OTVARANJE STEČAJA U BOLNICI MELJINE 12. SEPTEMBRA U PRIVREDNOM SUDU

Ročište za  raspravljanje razloga za otvaranje stečaja u Privatnoj zdravstvenoj ustanovi – Opšta bolnica Meljine biće održano 12. septembra. Privredni sud Crne Gore donio je 5. avgusta rješenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka radi utvrđivanja razloga za pokretanje stečajnog postupka u PZU Opšta bolnica Meljine, a na  predlog Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić, zbog neizmirenog duga od 242. 381 euro. 

Sud je u rješenju kojeg potpisuje sudija Miodrag Anđelić odredio mjere obezbjeđenja, do okončanja prethodnog stečajnog postupka i to: zabranu raspolaganja imovinom stečajnog dužnika osim uz prethodno pribavljenu saglasnost privremenog stečajnog upravnika ili stečajnog sudije; zabranu sprovođenja svih izvršenja prema stečajnom dužniku, uključujući i zabranu ostvarivanja prava razlučnih povjerilaca.

Nadležni organ za registraciju pravnih lica Registar privrednih subjekata Poreske uprave je dužan da bez odlaganja upiše izrečene mjere iz ovog rješenja, a nadležne finansijske organizacije i banke, te CBCG, dužne su da bez odlaganja, sprovedu mjeru zabrane izvršenja prema stečajnom dužniku”, navodi se u rješenju Privrednog suda. Za privremenog stečajnog upravnika određen je Žarko Ostojić iz Podgorice.

Cijeneći sadržinu predloga, kao i okolnosti koje su navedene, te činjenicu da se radi o bolnici, Privredni sud je u konkretnom slučaju smatrao da je neophodno odrediti određene mjere obezbjeđenja i to samo kao neophodne mjere sa ograničenjem u vremenu njihovog važenja.

Imajući u vidu sredstva, opremu i usluge koje pruža stečajni dužnik sud je u konkretnom slučaju, cijenio da je neophodno odrediti mjeru zabrane raspolaganja imovinom stečajnog dužnika osim uz prethodno pribavljenu saglasnost privremenog stečajnog upravnika ili stečajnog sudije. Takođe, sud je, imajući u vidu naprijed navedene okolnosti, kao i opasnost koja izvjesno može nastupiti u odnosu na posljedice prestanka djelatnosti koja je u toku, a imajući u vidu njenu prirodu, odnosno sprečavanja njenog vršenja kroz sprovođenje određenih postupaka izvršenja uz mogućnost eventualne zloupotrebe prava u postupcima izvršenja, odnosno dovođenja povjerilaca u neravnopravan položaj uz mogućnost promjene imovinskog položaja dužnika, sud je izrekao mjeru kojom je odredio da se zabranjuje sprovođenje svih izvršenja prema stečajnom dužniku, uključujući i zabranu ostvarivanja prava razlučnih povjerilaca”, navodi se u rješenju Privrednog suda.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com