DruštvoIzdvojeno

NVU RUKE I JESENJA FEŠTA – MIRISI, UKUSI I MELODIJE BOKE

Na feštu jesenjih plodova koju priređuje  hercegnovsko NVU Ruke  osim izlagača  iz Boke i cijele Crne Gore stigao je i veliki broj mještana ali i gostiju, kao podrška promociji  zajedništva, stvaralaštva, zdrave hrane, domaćih proizvoda, kreativnosti, konačno humanosti, pa je centar grad bio življi, nego inače subotom. Zamirisali su gradom sokovi od nara i drenjine, slatkiši od rogača, mandarina, kivija, kake, rakije od maginja, ali i žižule, košćele, slani i slatki specijaliteti od bundeve, dunje… Sve je pratila pjesma, izabrana baš za feštu, nastupile su članice mažoret kluba Lily, djeca iz vrtića Naša radost, vokalni ansambla Kaldana…

Članice NVO Novska kužina koja je stalno  prisutna na stađunskim i drugim feštama pored   džemova i likera,  pripremile su  premijerno: pomidore u maslinovom ulju i slatko od cijelih mandarina. Iz Udruženja žena  Bonaca ponudili su sokove od šipka, dunja, jabuka, prirodne i zdrave toliko da mogu da ih piju i bebe.

Na štandovima sa kreativnim rukotvorinama bilo je nakita, odjevnih predmeta, igračaka, slika, papirnatih ukrasa, oslikanih crijepova,  kozmetičkih preparata i melema  od domaćeg  bilja, unikatnih torbi, novogodišnjih ukrasa… Bogata je bila i donatorska  trpeza na kojoj su takođe bili  uglavnom slatkiši od jesenjih plodova, a izlagalo je petnaest darodavaca. Posjetioci koji su degustirali ponuđene slatkiše i slaniše,  donirali su novac koji će pomoći  liječenje našeg sugrađanina, dječaka Ermina  Tafe. Akcija je organizovana u saradnji sa Fondacijom Iva Bijelić.

Vrijedni su bili i učesnici likovne radionice za djecu, koja je oranizovana u okviru fešte a mentori su bili  članovi likovne sekcije srednje škole “Ivan Goran Kovačić” sa kojima je radila profesorka Ksandra Popvić. Radovi su postavljeni u izlozima u centru grada pa ih možete pogledati i narednih dana, a još jednom su potvrdili beskrajnu maštovitost i talenat naših mladih sugrađana.

Po svemu sudeći i ova je fešta ispunila osnovni cilj:  oživljavanje duha  entuzijama u zajednici  a bila je prema ocjeni predstavnice NVU Ruke Miline Kovačević  lijepa “reminiscencija načina života koji se nekada odvijao u svakodnevnoj i živoj komunikaciji na ulici.”

Fešte koje organizuju NVU Ruke donose uvijek mnogo radosti, poručili su hercegnovski mališani, pa nam poslije današnjeg susreta ostaj da s radošću sačekamo Malu feštu od naranče.

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com