Društvo

NVO “SINERGIJA” – POČEO „ŠPANJOLART 019“

U okviru programa aktivacije tvrđave Španjola, NVO “Sinergija” je juče (utorak, 13. avgust) počela čišćenje prostora tvrđave, u kojoj će biti organizovana “Artist rezidencija”, kao i muzički festival DJ-eva.

Kao i prethodnih godina prvo će nastojati da poboljšaju uslove na tvrđavi uređenjem određenih pozicija. Prema riječima osnivača i izvršnog direktora “Sinergije” Vuka Čvora, ovoga puta će urediti dva objekta unutar kompleksa Španjole.

– Kao i do sada prvo uređujemo sam prostor tvrđave Španjola. Mi svake godine nastojimo da dodatno poboljšamo uslove za boravak i obilazak tvrđave, tako da   mjestimično određenim pozicijama utičemo da objekti budu sigurniji  i da njihov obilazak bude što sveobuhvatniji, kako bi posjetioci mogli slobodnije i u što većem krugu da se kreću oko tvrđave. Ove godine ćemo, zajedno sa ostalim aktivistima i volonterima, da radimo na uređenju Španjole, u pripremi su dva objekta koja planiramo detaljno da sredimo, kao što smo u prethodne dvije godine uradili za osam objekata. Radimo u poslijepodnevnim satima od 17:30 pa dok ne padne mrak, a za učesnike su obezbjeđeni alat, materijal i oprema, kao i osvježenje.

Pored čišćenja prostora tvrđave, i ove godine će organizovati “Artist rezidenciju” od 18. do 23. avgusta, a zatim i muzički festival.

– „Artist rezidencijom“ želimo da posjetiocima dočaramo sam prostor Španjole, u vidu otvorene galerije na prostoru tvrđave. Smatramo da taj prostor jednog dana može da bude upravo namijenjen za ovu funkciju, za boravak i rad umjetnika i,  ujedno, za organizaciju različitih manifestacija, što i jeste treći dio našeg programa. Nakon „Artist rezidencije“ organizujemo dvodnevni muzički festival, na kojem godstuju domaći, regionalni i inostrani DJ-evi. Posebno bih izdvojio Alienatu, djevojku iz Španije koja trenutno živi i radi u Berlinu, a drugi DJ je Stenny iz Minhena, porijeklom Italijan, koji radi za njemačku produkcionu kuću „Illian tape“, najavio je Čvoro, zahvalivši Opštini Herceg Novi, gradskoj Turističkoj organizaciji, “Herceg festu” i ostalim organizacijama koje su podržale ovogodišnji festival.

IZ NVO „Sinergija“ pozivaju društveno odgovorne ljude, aktiviste i volontere da im se pridruže u akciji čišćenja Španjole, u cilju boljeg uređenja i očuvanja našeg nasljeđa.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com