Društvo

NVO MLADI ROMI: PROJEKAT DORRA NUOVA NASTAVLJEN KROZ PROGRAM JAVNOG RADA

NVO Mladi Romi nastavila je da realizuje projekat Dorra Nuova kroz program javnog rada i obuhvaćeno je 15 polaznica iz Herceg Novog. Program traje četiri mjeseca do 6. septembra, a finansijski je podržan od Zavoda za zapošljavanje.

Kao i prethodnih godina polaznice su iz većinske i romske zajednice. Prema riječima Sanje Knežević iz NVO Mladi Romi 13 polaznica ima određeno iskustvo iz prethodnih faza projekta, a uključene su i dvije nove:

-Svake godine povećavamo broj zainteresovanih. Prvi dio programa koji obuhvata ovaj i naredni mjesec posvećen je novim polaznicama. Pokazujemo im tehnike koje su do sada rađene , a istovremeno to je prilika i ostalim korisnicama da rad usavrše i unaprijede. U planu nam je obogaćivanje ponude novim tehnikama, a radimo sa kvalitetnim materijalima.

Za finansiranje projekta, kroz javni rad, Zavoda za zapošljavanje obezbjeđeno je 19. 300 eura.

-Ovaj iznos predstavlja mjesečne zarade sa uključenim porezima i doprinosima za sve polaznice tokom četiri mjeseca. Nevladina organizacija Mladi Romi je obezbijedila materijal i alat za rad, kao i prostor koji im je opština ustupila, objasnila je Knežević.

Nakit i ukrasni predmeti koji nastaju u okviru projekta Dorra Nuova predstavljeni su na brojnim sajmovima i bazarima u našem gradu, a prema riječima Knežević, postoji veliko interesovanje građana i turista:

– Na sajmovima ujedno i radimo promociju , jer građanima i turistima predstavljemo način izrade i materijale. Djelimično obezbjeđujemo i sredstva za kupovinu novih materijala. Naredni nastup biće na bazaru na Škveru.

Polaznice programa su se u prethodnom periodu trudile da dio svoga znanja prenesu na sve zainteresovane , pa su organizovane radionice sa djecom sa posebnim potrebama, a sada je ostvarena saradanja sa školom „Milan Vuković“.

– Sa učiteljicom trećeg razreda Slavicom Karadžić organizovali smo tri radionice. Na prvoj smo pokazivali izradu nakita, druga se odnosila na dekupaž, a treća oslikavanje tegli. Ukrasne predmete i nakit predstavljen je na humanitarnom bazaru koji je organizovan u školi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com