Društvo

NVO “MLADI ROMI”, KOMUNALNA PREDUZEĆA I OPŠTINE ZAJEDNIČKI DO RADNIH PRAVA SAKUPLJAČA SEKUNDARNIH SIROVINA

NVO “Mladi Romi” i Unija slobodnih sindikata Crne Gore organizovali su okrugli sto , u okviru projekta “Waste no chance! – Unapređenje zapošljivosti i radnih prava Roma sakupljača sekundarnih sirovina”.
Kako piše u saopštenju za javnost, NVO “Mladi Romi”, cilj okruglog stola bio je da se ukaže prednost i značaj organizovanja sakupljača sekundarnih sirovina, kao i da partneri zajednički razmotre i iznadju odgovarajuće održive modele saradnje sakupljača sekundarnih sirovina , opština i komunalnih preduzeća.
Skupu su osim predstavnika Lokalnih samouprava i Komunalnih preduzeća iz Opština: Budva , Kotor, Tivat I Herceg Novi , prisustvovali I predstavnici Njemačke ambasade i OEBSA.
U prethodnim mjesecima, NVO “Mladi Romi” je omogućila za 18 kandidata , iz četiri pomenute opštine, mogućnost sticanja dodatnih znanja iz oblasti udruživanja i sindikalnog djelovanja, zaštite na radu, finansijskog poslovanja i preduzetništva, kroz tri obuke specijalno dizajnirane da izađu u susret prepoznatim potrebama ciljne grupe.
Takodje je u novembru 2017. godine prvi put osnovan strukovni sindikat Sakupljača sekundarnih sirovina u Crnoj Gori . Namjera je da kroz udružen i struktuiran rad izgrade kapacitete, umreže se, poboljšaju svoja znanja iz oblasti rukovanja otpadom, preduzetništva, radnog prava i poslovanja, te u nastavku ojačaju sopstvene strukture koje će im omogućiti poboljšanje uslova rada, ravnopravan tretman na tržištu rada kao i adekvatnu valorizaciju rada.
Organizacija je kroz projekat obezbjedila opremu za presovanje i vaganje sekundarnih sirovina, u vrijednosti od 18 hiljada eura koje će u nastavku projekta služiti sakupljačima sekundarnih sirovina u četiri opštine, kako bi Rome uključili u posao.
Projekat je finansiran sredstvima Evropske Unije, a NVO Mladi Romi ga primjenjuju u saradnji sa Unijom slobodnih sindikata Crne Gore.
Na okruglom stolu “Waste no chance! – Unapređenje zapošljivosti i radnih prava Roma sakupljača sekundarnih sirovina”. govorili su Herman Spitz, šef sektora za saradnju Delegacije Evropske Unije, Branka Milašinović – Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao i Srdja Keković u ime Unije slobodnih sindikata.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com