Društvo

NVO “MAŠKARE” NA RIJEČKOM KARNEVALU

Članovi NVO „Maškare“ njih oko 20, i ove godine  učestvovaće na Riječkom karnevalu u nedelju 11. februara. Po prvi put idu kao karnevalska grupa u Federaciji evropskih karnevalskih gradova (FECC).

Herceg Novi je od prošle godine punopravan član FECC-a i ove godine biće domaćin međunarodnim karnevalskim grupama koje su već potvrdile učešće na ovogodišnjem Prazniku Mimoze.

Prema riječima predsjednika NVO „Maškare“ Ivana Peulića već četvrtu godinu učetvuju na karnevalu:

-Sada imamo još jednu obavezu više, samim tim jer je Herceg Novi član velike karnevalske porodice. Međunarodna karnevalska povorka je u nedjelju , a tada  će biti upriličen i prijem  delegacije Opštine Herceg Novi kod gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i njegovih saradnika  na kojem će biti dogovoreni detalji povodom njihovog dolaska kod nas. Sa Rijekom imamo saradnju na visokom nivou što je na zadovoljstvo obje strane, istakao je Peulić.

Peulić podsjeća da su kada se osnivao Rječki karneval učestvovli u povorci kao inostrana grupa:

-Organizatori su ostali isti i sad smo svjedoci koliko je napredovao Rječki karneval za svih ovih 35 godina. Karnevalska prijateljstva su po tradiciji duga i jaka i mogu reći da smo svaki put dočekani na zavidnom niovu, počevši od smještaja koji nam obezbjede organizatori do cjelokupne pažnje karnevalskih grupa koji su ujedno i naši domaćini tokom trodnevnog boravka. Upravo zbog ovakvih karnevalskih prijateljstava mi smo prije mjesec potpisali sardnju između karnevalskih grupa na bazi reciprociteta, i time stvorili uslove da će ta saradnja trajati. Svakako u proteklih tri godine ostvarena  je zvanična  saradnja, Rijeke i Herceg Novog. To ćemo potvrditi zvaničnim prijemom delegacije grada Rijeke na našem 49. Prazniku Mimoze, kada će biti i međunarodna povorka koja je manifestaciji koja njeguje karnevalsku i pučku tradiciju nedostajala.

Prema najavama, Riječki karneval će ove godine ugostiti oko 11 000 učesnika iz 120 karnevalskih grupa i po najavama organizatora očekuje se posjeta za dan povorke od oko 120 000 ljudi.

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com