Društvo

NVO DIABET LIFE: NOVE OLAKŠICE ZA DIJABETIČARE DO 18 GODINA

Ministarstvo zdravlja je najavilo da će aparati za bezbolno mjerenje šećera u krvi za djecu do 18 godina  biti uvršteni u Listu medicinsko-tehničkih pomagala, što iz hercegnovskog NVO Diabet life smatraju revolucionarnim potezom.

Ovih aparata nema u slobodnoj prodaji u Crnoj Gori, ali se mogu kupiti  u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Italiji. Fond će u tom slučaju refundirati  sredstva za aparate što je veliki korak – rekla je Miranda Ćurčija, predsjednica NVO Diabet life.

-Aparate koji su kupljeni u pomenutim zemljama, moraju podići državljani tih zemalja. Samom kupovinom dobijate račun i imate postupak koji se mora sprovesti kod  nas da bi se refundirao novac. Potreban je predlog doktora endokrinologa, dozvola konzilijuma KBC-a  i na kraju se dobija formular koji se predaje Fondu za zdravstvo Crne Gore koji refundira 56,77 eura za aparat i jedan senzor. Obično su potrebna dva senzora mjesečno. Cijena senzora je od 60 do 120 eura u zavisnosti u kojoj zemlji se kupuje – istakla je Miranda Ćurčija.

Ona smatra da je ovo revolucionarni potez našeg zdravstva i velika stvar za djecu dijabetičare, jer nigdje u okruženju za ovako nešto nisu mogli da se izbore. Informacije o refundaciji i adrese u stranim zemljama gdje se mogu kupiti aparati nalaze se na sajtu NVO Diabet life: diabetlifenvo.wixsite.com/diabetlife

1 komentar

  1. Mogli ste napisati da je Alternativa ta koja je pokrenula peticiju, sakupljala potpise i izborila se za ovaj zakon. Cisto da se zna jer pokrenute su jos neke peticije za opste dobro pa bi bilo dobro da vise ljudi proprati i da doprinos. Hvala.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com