Društvo

“NOVSKI TIĆI” – UZ ŠETNJU I DRUŽENJE UČE O NOVSKOM ZALEĐU

Planinarska sekcija „Novski tići“, koja radi pri Osnovnoj školi „Milan Vuković“, povela je svoje članove prethodnog vikenda u novu planinarsku šetnju.

Kao što svaki lijep dan iskoriste da se druže u prirodi i uživaju u novskom zaleđu, tako su i ovog puta krenuli u pješačku turu od Tople preko Sušćepana do Mokrina. Čak 60 učenika od prvog do devetog razreda odlučilo je subotu provesti u prirodi, a u njihovoj pratnji bilo je desetoro odraslih, od kojih su tri učiteljice koje vode sekciju, Živana Vukšić, Iva Verigo i Vanja Krivokapić, ali i jedan pas.

 

-Novsko zaleđe je predivno i svaki odlazak u šetnju tim dijelom prilika je da upoznate nešto novo. Ovog puta smo pješačili 12 km, obišli smo uz put i crkve Svetog Kozme i Damjana i Svetog Ilije i pred njima pravili kratke pauze. Djeca su, a i mi, uživali u predivnom pogledu koji se sa tih mjesta pruža. Pred polazak na svaku turu na koju vodimo djecu, prvo mi obiđemo stazu kojom ćemo sa njima proći, objašnjavaju nam učiteljice.

Na ovom dijelu je i izvor Bostan gdje su uspjeli da dopune bočice vodom i osvježe se.

-Učili smo ih kako da štede vodu, kako da paze u prirodi, ali i kako da vode računa jedni o drugima. Naše ture nisu samo pješačenje već i korisno edukovanje djece, pa su ovog puta učili o planinarskoj orjentaciji, markaciji, toponimima. Učili smo ih o predivnom planinskom ljekovitom bilju, naročito majčinoj dušici. Premda je bilo izuzetno toplo, hlad i zaklon pružale su nam olistale šume. Ovo je bila prilika da djeca vide i brojne domaće životinje, poručile su učiteljice.

 

Uz priču i druženje, čist vazduh i fizičku aktivnost, brzo je prošao planinarski dan koji su započeli u 9 ujutro, a na Toplu stigli u 16:30. Turu su posvetili obilježavanju Dana planete Zemlje 22. aprila.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com