Društvo

NOVSKI SREDNJOŠKOLCI OTVORENO O BOLESTIMA ZAVISNOSTI

U Srednjoj školi „Ivan Goran Kovačić“ već godinu učenici marljivo rade u Preduzetničkom klubu „Art and craft“. Osnovan na inicijativu Ministarstva prosvjete u cilju podsticanja preduzetničkog duha kod mladih, „Art and craft“ je daleko od uobičajene školske sekcije i obrazuje mlade Novljane kroz praktične primjere prakse. Njegovi članovi su učenici svih obrazovnih profila, a ovih dana su pokrenuli veliki projekat, podstaknuti činjenicom da se sve veći broj mladih danas prepušta nekom od poroka. Gosti emisije „Radio između časova“ na talasima RHN bili su naši mladi preduzetnici.

-Naš klub okuplja 63 člana, a od ove školske godine pridružio nam se i veći broj gimnazijalaca. Njih pominjem jer oni nemaju preduzetništvo u nastavnom programu ali su se našli u svim poslovima kluba kao nosioci ideja-predavači, što je i osnovni cilj našeg kluba, pronaći najbolje u sebi i pripremiti se za budućnost, istakao je Bogdan Lekić, učenik II razreda tehničara marketinga i trgovine.

-Cilj kluba za novembar i decembar je realizacija projekta „Ne uzimam, dakle postojim“, koji će se bazirati na bolesti zavisnosti kao što su droga i alkohol. Sa razlogom smo se odlučili da govorimo javno o ovoj temi jer smatramo da je to jedan od načina da se izborimo sa tim problemom koji je uzeo maha u našem okruženju, najavila je Dragana Vasiljević, učenica IV razreda turističke škole.

Imali su zadatak da osmisle pitanja koja su potom uz stručnja mišljenja pedagoške službe škole uvrštena u anketu koja će biti anonimna.

-Prvi dio plana je da sprovedemo anketu u školi kako bismo ustanovili kakvo je stanje svjesti učenika i njihov odnos prema tim problemima. Nakon toga snimićemo film u kojem će biti prikazani najveći problemi današnjice kada je riječ o omladini. Prikazaćemo ga u školi i namjenjen je svim đacima. Saradnju nalazimo u članovima  Psihološko-pedagoške službe, Volonterskog kluba i Dramske sekcije naše škole, objasnila je Jelena Pavlović, učenica IV razreda turističke škole.

Rezultati treba da pokažu koliko je omladina upoznata sa štetnim dejstvima narkotika, da li jekoriste, a pokazaće i procenat mladih koji konzumiraju alkohol ili cigarete.

Anđela Vušurović je učenica III razreda turističke škole i ističe da joj je zadovoljstvo što je članica kluba od njegovog osnivanja:

-Upućujem poziv svim preduzetnicima Herceg Novog da se ovog puta ne ogluše o naš poziv za Novogodišnji bazar ili bilo koju drugu akciju, jer mi želimo što više saznati i ta znanja sutra praktično primjeniti.

Priču nastavlja Ivana Kovačević, takođe učenica III razreda turističke škole:

-Ono što mi učimo kroz nastavu, a kroz našu maštu i kreativnost moe, a vjerovatno će i opredjeliti budućnost svih nas. Timskim radom i uz koordinaciju profesorice Minje Ivanović dobijamo mogućnost organizovanja i upravljanja radom kluba uz samostalno odlučivanje šta sa ostvarenim novcem. Ne moram istaći koliko se osjećamo odgovornim jer toliko mnogo radimo i planiramo za našu školu.

„Art and Craft“ će učestvovati u Novogodišnjem bazaru u gradu, ali i organizovati sličan u školi, planiraju i novogodišnju zabavu, a dio novca doniraće u humanitarne svrhe. Oni će biti prisutni i na 48. Prazniku mimoze, zatim Sajmu preduzetništva u Podgorici, planiraju i zabave za Danzaljubljenih i Osmi mart, a za kraj nastavne godine zaokružiće priču izletom.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com