EkonomijaIzdvojeno

NOVSKI I REGIONALNI VODOVOD: VIŠAK ILI NAJSKUPLJA VODA U DRŽAVI?

U hercegnovskom preduzeću Vodovod i kanalizacija  ovog ljeta bilježe viškove vode u sistemu, pa smatraju suvišnim ugovor sa Regionalnim vodovodom kojeg su potpisali krajem juna. Odnosi se na kontinuiranu isporuku vode do 31. decembra, po cijeni od 0,52 eura po metru kubnom (bez PDV-a koji je 7%) pri čemu je ugovorna obaveza da minimalno preuzeta količina vode ne bude manja od 199.152 metara kubnih, u vrijednosti  od 110.808 eura.

Prema riječima direktorice  Vodovoda i kanalizacije  Olivere Doklestić, vodosnabdijevanje je stabilno.

– Možemo da govorimo o viškovima vode u sistemu i potrebi iznalaženja novih načina za prodaju naše vode, ne samo u zimskom već i u ljetnjem periodu. Trenutne količine vode u sistemu  potpuno podmiruju domicilno stanovništvo,  (osim Luštice)  i oko 40.000 turista. Snabdijevanje vodom za preko 70.000 do 80.000 ljudi je vrlo stabilno i bez većih problema, ocijenila je Doklestić.

S druge strane, u Javnom preduzeću Regionalni vodovod Crnogorsko primorje smatraju da novski Vodovod  naplaćuje vodu  30 puta skuplje građanima,  odnosno, 60 puta skuplje privredi Herceg Novog.

Prema riječima direktora Regionalnog  vodovoda Gorana Jevrića, u emisiji “Zajednički talas” Radija Crne Gore, privreda Herceg Novog  plaća najskuplju vodu u državi, po cijeni od 1, 76 eura po metru kubnom, dok tu vodu Vodovod kupuje za 2,9 centi.

-Građani Herceg Novog plaćaju vodu, bez kanalizacije i pdv, po cijeni od 0,85 eura po metru kubnom. Prije nekoliko dana Regulatorna  agencija za energetiku  saopštila je  podatke o cijeni vode u svim vodovodnim sistemima u Crnoj Gori. Komentrišući   Izvještaj o radu  hercegnovskog preduzeća u kojem je navedeno da se susjednoj državi plaća oko  300.000 eura za korišćenje sistema.

Jevrić je kazao da je za Regionalni vodovod predviđeno duplo manje.

-Postoje troškovi i za tretman  vode preko Plata u Filter – stanici, za električnu energiju, radnu snagu, materijal,  a sistem  evidentira 70 odsto gubitaka, što demantuje navode o jeftinijoj cijeni uvezene vode, naveo je director Javnog preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Goran Jevrić tvrdi da je voda iz Regionalnog sistema visokog kvaliteta i da se ne može se porediti sa nijednom drugom vodom za piće, a pogotovo, kako je naveo, sa vodom, koju koriste potrošači u Herceg-Novom. Ove godine vodosnabdijevanje je  zadovoljavajuće, zbog dobrih hidroloških uslova. Zahvaljujući Vodovodu opštine Tivat , koji se koristi kao dio sistema, RV je profesionalno i korektno stavio na raspolaganje vodu za upotrebu Herceg-Novom, odnosno, dijelu rivijere.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com