IzdvojenoNOVI PRIČA

“NOVSKI HERBARIJUM” – ORJENSKA DIVLJA KRUŠKA

“Novski herbarijum” donosimo priču o divljim kruškama koje rastu u novskom zaleđu jer i ovog puta želimo da skrenemo pažnju na bogatstvo flore u njedrima Orjena. Naš sagovornik je vrsni poznavalac ovog područja, Željko Starčević.

DIVLJE KRUŠKE

Divlja kruška je do 16 metara visoko drvo hrapave kore i jajastih listova. Vijek joj je znatno duži nego njenim pitomim srodnicima, pa opstaje i do 150 godina.

Njačešće ih možemo vidjeti u našim selima, gdje su pašnjačke površine, priča naš sugrađanin Željko Starčević.

-Raste uglavnom pojedinačno, nikada ne formira šumarke. U kamenito-pašnjačkom pejzažu se ističu, a razlikujemo divlje kruške čije je stablo tipično za unutrašnjost, ali i one koje su malo niže i karakteristične za primorje. Upotreba i karakteristike su iste i nema potrebe da ih razdvajamo. One sazrijevaju u oktobru i u početku imaju žuto-smeđe okruglaste plodove koji su jako tvrdi i oporog ukusa.

I najistrajniji sakupljač brzo odustane od konzumiranja u takvom stanju. Ipak, kada sazru, kada fermentiraju, postanu tamno smeđe i meke kao oskoruše. Tada su ukusne, fine za jelo, a od njih se može praviti kompot. Dok su divlje kruške nezrele, mogu se izgratati i osušiti, tako ih je moguće koristiti za čaj. Divlja kruška ima dubok korijen pa je biljka koju rado koriste za vezivanje terena, kada je riječ o tlu koje je sklono eroziji. Koristi se i kao podloga za kalemljenje pitome voćke. Dugovječnija je od pitome koja živi do 30, a divljoj je životni vijek do 150 godina, ispričao je naš sugrađanin Željko Starčević.

Saznajemo još:

Čaj od kore ili lista divlje kruške uspješno liječi upalu bubrega i mokraćnih kanala, snižava nivo šećera u krvi, a može da posluži i za čišćenje organizma.

Čaj od divlje kruške koristi se kao prirodni antibiotik koji pospješuje izbacivanje štetnih materija iz organizma.

Često se upotrebljava za pripremu napitka protiv kašlja i promuklosti, ali i za obnavljanje sluzokože crijeva.

Do naredne priče u “Novskom herbarijumu” čuvajmo i uživajmo u blagodetima novskog zaleđa i naše planine Orjen.

Foto: Ž.Starčević

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com