IzdvojenoNOVI PRIČA

“NOVSKI HERBARIJUM” – MIRISNA I LJEKOVITA MIRTA

Simbol ljubavi i besmrtnosti sa Mediterana je sveta biljka mnogih naroda. Koristi se protiv upala, bolova, prehlada i infekcija disajnih puteva. Riječ je o mirti, biljci koja je u južnu Evropu donijeta iz jugoistočne Azije zbog privlačnog izgleda i opojnog mirisa zimzelenog žbuna koji raste i do pet metara, ali i ljekovitosti koju su dokazali još stari narodi.

MIRTA

Bliži se zima i pričom silazimo u niže krajeve, bliže moru, gdje je zelenilo prisutno tokom cijele godine. Takva je i mirta, do pet metara visok zimzeleni žbun, priča naš uvaženi sagovornik Željko Starčević.

Mirta je simbol Mediterana, ljubavi i besmrtnosti, u grčkoj mitologiji simbol Afrodite i Demetre, odnosno rimske Venere. Sadila se u vrtovima da obezbjedi mir i ljubav među partnerima. Mirta je kod nas veoma rasprostranjena u primorskim djelovima, ne trpi mraz i snijeg. Kada je oštrija zima, kao što je bila prije nekoliko godina, zna da je ošteti i tada joj je lišće smeđe, ali se s proljeća opet podmladi.

Plodovi su tamnoplavi, to su jestive bobice veličine graška, djelotvorne protiv “lošeg” daha. Koriste se i kao začin, sušene, mljevene bobice koriste se kao biber, dok se cijela zrna stavljaju u različite sosove. Žvaćemo ih radi poboljšanja apetita, a u vrijeme nemaštine i siromaštva, sušile su se i mljele u brašno. Beremo ih od novembra do kraja januara.

Listovi daju poseban ukus jelima od mesa, naročito za jagnjetinu i svinjetinu. Imamo je u najbližoj okolini, već na stazi od Tople do Sušćepana je primjetna u većoj količini. Prepoznajemo je po lijepoj aroma i mirisu. Koristimo je i u proizvodnji pića, a zbog umirujućeg i dezinfekcionog dejstva korisna je i za proizvodnju eteričnih ulja i ljekovitih preparata. Pored eteričnog ulja, mirta sadrži i smolu, te gorke sastojke limunsku i jabučnu kiselinu. Čaj od listova podstiče izbacivanje sekreta iz bronhija i sinusa, pomaže u liječenju prehlada infekcija disajnih puteva. Ulje mirte djeluje protivupalno pa se može koristiti za ublažavanje bolova kod reumatizma i artritisa. Mirta je biljka koju možemo upotrebiti na više načina, a kao simbol iz davnih vremena, provlači se i danas kao ukras u hrišćanskoj ikonografiji zajedno sa lovorikom, otkrio nam je Željko Starčević.

Do nove priče u “Novskom herbarijumu” uživajte u blagodetima mirte i svim ljepotama prirode naše grada i njegovog zaleđa.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com