IzdvojenoNOVI PRIČA

“NOVSKI HERBARIJUM” – JAGLAC

Najpoznatiji je kao jedan od prvih vjesnika proljeća, ali je i veoma ljekovit. Donosimo vam priču o jaglacu, biljci koja nježno žutim cvijetovima ponekad obraduje provirujući ispod snježnog pokrivača i tako najavljuje da je priroda spremna da se budi.  Ljekovitost jaglaca prepoznata je još u 15. vijeku, a njegova blagotvorna svojstva i danas se koriste.

Biljka jaglac – latinski Primula vulgaris je dobila ime po tome što joj cvijet dođe vrlo rano u proljeće, a riječ Primula znači prvi.

Mnogo bolje će o jaglacu naš uvaženi sugrađanin, planinar Željko Starčević.

-Obični jaglac je čest proljećni ukras naše prirode. Već krajem zime počinje da cvijeta, tako da ga ponekad možemo vidjeti i kako viri ispod snijega. Cvijetanje završava već u aprilu, trajna je biljka, visine do 15 cm sa naboranim listovima složenim u rozetu. Cvijetovi su blido-žuti, petolatični. Raste najviše na sunčanim, suvim livadama, uz grmlje i svijetlije listopadne šume sve do 1 200 metara nadmorske visine. Kod nas je vrlo raširen. Listovi ovog prvog vijesnika proljeća spadaju u najbogatije prirodne izvore vitamina C. Sadrže čak od 200 do 530 mg vitamina C, a nakon cvijetanja, ta koncentracija dostiže maksimum, da bi nakon toga postepeno padala i opet u toku decembra ima oko 200 mg ovog vitamina. To je značajna količina koju listovi imaju tokom cijele godine. U ishrani se mogu koristiti i sasvim mladi listovi od kojih se priprema salata, nisu pretjerano ukusni i bolje ih je mješati sa drugim biljem. Mogu se jesti sirovi izmješani sa toplom kuvanom krtolom, tada dovoljno omekša da bude ukusnije. Ne treba ih konzumirati u velikoj količini zbog eventualnih tragova saponozida, otrovnih materija kojih ima u većem broju biljaka. Nije ovo izuzetak, ali zato se konzumiraju sasvim mlade. Osim običnog jaglaca, kod nas postoji još nekoliko srodnih vrsta, od čak 500 koliko ih ima u svijetu. Najlakše ih je razlikovati po cvijetovima. Upotreba je vrlo slična, a valja napomenuti da je korjen ranog jaglaca, jedne od srodnih vrsta, vrlo efikasno sredstvo za iskašljavanje. Tako da, kada kupujete sirupe, možete vidjeti da je korjen jaglaca vrlo često sastojak. Osim u prirodi jaglac se sreće i kao sobna, ukrasna biljka i to u velikom broju formi sa raznolikim dekorativnim cvijetovima. Dakle, ukras je naših bašti, naših prozora i pitara. Valja napomenuti, ako vidite cvijetove jaglaca u prirodi NEMOJTE IH BRATI NEGO IH OSTAVITE U PRIRODI TAKO DA I GENERACIJE POSLIJE NAS MOGU JEDNAKO KAO I MI UŽIVATI U NJIHOVOJ LJEPOTI!, kazao je Željko Starčević.

Uživajmo u prirodnim ljepotama Novog i novskog zaleđa i ljubomorno čuvajmo prirodu za nas i buduće naraštaje!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com