Društvo

NOVLJANIN MILOŠ AVRAMOVIĆ NA KALIFORNIJSKOM UNIVERZITETU

Profesor francuskog jezika i književnosti iz Herceg Novog Miloš Avramović trenutno se nalazi na dvomjesečnom usavršavanju na prestižnom Kalifornijskom univerzitetu – UCLA.
Avramović je, inače, stipendirani doktorant na odsjeku za francusku i komparativnu književnost Univerziteta u Turu (Francuska). U Los Anđelesu je dio francusko-američkog akademskog tima koji je izabran da analizira prisustvo emocija i strasti u tekstovima (ne)fikcionalne francuske književnosti XVII i XVIII vijeka. Naime, riječ je o vrlo rijetkim spisima (korespondencije francuskih vladara, memoari i dnevnici iz pomenutog perioda) koje striktno čuva biblioteka ove američke visokoškolske institucije.
Tokom svog boravka na UCLA, Avramović će održati i predavanje tamošnjim studentima književnosti o dramskoj estetici Denija Didroa, francuskog filozofa, romanopisca i pozorišnog teoretičara iz doba prosvjetiteljstva. Ovo predavanje je usko povezano sa glavnom problematikom Miloševog doktorskog istraživanja, a to su kopije, parodije i nastavci velikih francuskih pozorišnih klasika (Molijer, Rasin i Kornej) u XVIII vijeku u Francuskoj.
Podsjećamo da je Miloš Avramović i aktivan član udruženja „Avenir“ iz Herceg Novog koje se zalaže za promociju francuskog jezika i kulture. Ovaj mladi Novljanin diplomirao je „jezik Molijera“ na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 2013. godine. Od 2014. godine ima zvanje magistra francuske književnosti Univerziteta u Turu.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com