IzdvojenoSport

NOVLJANI NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Herceg Novi jeste grad zelenila, cvijeća i mimoze, ali i grad sportista. Iznjedrio je grad pod Orjenom najviše učesnika Olimpijskih igara od svih mjesta u Crnoj Gori, a znamo, da su Oilimpijske igre san svakog sportiste.

Prve Olimpijske igre održane su pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, na stadionu Panatinaiko u Atini, od 6. do 15 aprila 1896. godine.Vječna slava na tim igrama pripala je pobjedniku maratona, Grku Spiridonu Luisu, a najuspešniji takmičar prvih OI bio je Karl Šuhman, njemački rvač i atletičar koji je osvojio četiri zlatne medalje. Na igrama je učestovalo 14 država i 241 takmičar, koji su se nadmetali u 9 sportova i 43 discipline.

Među njima je bio i Momčilo Tapavica, koji je bio arhitekta, svestrani sportista. Momčilo je bio prijavljen za više disciplina u atletici, i to u skoku u dalj, skoku motkom, bacanju kugle, zatim u rvanju, dizanju tegova, jednom i sa dvije ruke i tenisu, ali nije učestvovao u svim disciplinama zbog povrede.

Tapavica je osvajač trećeg mjesta i bronzane medalje u tenisu, ali za Ugarsku. U to vrijeme Vojvodina je bila dio Austrougarske monarhije, a na olimpijskim igrama Austrija i Ugarska su imale posebne ekipe.

Po završetku olimpijskih igara Tapavica se više nije ativno bavio sportom. Poslije ženidbe 1908., na poziv kralja Nikole I, dolazi u Crnu Goru, u Herceg Novi. Kao arhitekta na Cetinju gradi Njemačku ambasadu i Državnu banku Crne Gore, u Herceg Novom hotel „Boka“, koji je stradao u zemljotresu 1979. god., porodičnu kuću u Bijeloj, koja je kasnije služila kao Dom za nezbrinutu djecu.

Iako je olimpijsku medalju osvojio za reprezentaciju Mađarske, kako to vodi Međunarodni olimpiski komitet, ITF – Međunarodna teniska federacija ga vodi kao jugoslovenskog tenisera, osvajača bronzane olimpijske medalje. Tapavica je svoj radni vijek proveo u Herceg Novom i mi njegovu medalju iz Atine prisvajamo kao prvu koju smo osvojili na jednoj Olimpijadi.

Herceg Novi je grad vaterpola, koji nam je donio mnoštvo radosti. Zahvaljujući simbolu grada, Škveru i vaterpolo klubu „Jadran“, osvojene su medalje na raznim olimpijadama, počev od Finske i Helsinkija 1952. g., kada su vaterpolisti osvojili srebrnu medalju.

U sastavu reprezentacije Jugoslavije u Helsinkiju, bili su Boško Vuksanović i Dragoslav Šiljak, koji su u svojoj igračkoj karijeri nastupali za Jadran iz Herceg Novog. Vuksanović je još u dva navrata bio učesnik olimpijade, u Melburnu 1956. kao igrač, gdje je opet bio drugi i u Tokiju 1964. kao trener, i opet srebro.

Na olimpijadi u Rimu 1960. u sastavu reprezentacije Jugoslavije bila su čak tri igrača iz Herceg Novog, Božidar Stanišić, Boris Čukvas i Đuro Radan. Tada je osvojeno četvrto mjesto a naši reprezentativcu su u borbi za bronzu poraženi od SSSR-a 4-3.

Na olimpijadi u Tokiju 1964. vaterpolisti osvajaju srebrenu medalju. Pored trenera Vuksanovića u sastavu vaterpolo reprezentacije Jugoslavije bio je i legendarni igrač „Jadrana“ Božidar Stanišić Cikota. Podsjećamo, da je Stanišić proglašen za sportistu vijeka Herceg Novog, nosilac je Oktobarske nagrade i mnogih drugih republičkih i opštinskih priznanja.

Na olimpijadi u Meksiko Sitiju 1968. vaterpolisti Jugoslavije osvajaju prvu zlatnu medalju na OI. Igrači u plavim kapicama su pod komandom saveznog kapitena Aleksandra Sajferta, u nezaboravnom finalu, nakon produžetaka, savladali Sovjetski Savez rezultatom 13:11. U redovima plavih bio je i Novljanin Dejan Dabović, nekada vaterpolista Jadrana iz Herceg Novog. Dejan je kasnije proglašen zaslužnim sportistom Jugoslavije i nosilac je nagrade za životno djelo koju dodjeljuje Sekcija sportskih novinara Herceg Novog. Po mnogima, uz Božidara Stanišića, najbolji je igrač Jadrana svih vremena.

Na OI u Moskvi 1980.g. vaterpolisti osvajaju srebrenu medalju. U sastavu reprezentacije Jugoslavije su dva igrača iz Herceg Novog. Zoran Mustur nekada igrač Rivijere iz Đenovića i VK Jadran i Milorad Krivokapić, koji je  ponikao u VK Bijela a igrao je i za VK Jadran Herceg Novi.

Mustur je dugo godina ostao u vaterpolu, što kao igrač, što kao trener i postizao je vrhunske rezultate.

Krivokapiću je pošlo za rukom, da već na narednoj Olimpijadi u Los Anđelesu 1984. godine sa repreyentacijom Jugoslavije osvoji zlatnu medalju. Milorad  je nakon uspješne igračke karijere ostao u vaterpolu i sada obavlja dužnost predsjednika vaterpolo saveza Srbije.

Na olimpijadi u Atlanti 1996.g. kao vaterpolista Jugoslavije, Novljanin Vaso Subotić, poražen je u četvrtfinalu od Hrvatske 8-6 i svoje učešće na OI završio je na 5. mjestu. U Atlanti je kao i četiri godine kasnije u Sidneju nastupala plivačica Jadrana Duška Radan. Duška je dobitnica visokih Opštinskih i republičkih priznanja i smatra se najboljom plivačicom Jadrana svih vremena.

Na olimpijskim igrama u Atini 2004. godine u jugoslovenskom olimpijskom timu bili su vaterpolisti Vladimir Gojković i Predrag Jokić, koji su sa reprezentacijom SR Jugoslavije tada osvojili srebrenu medalju. Poraženi su u finalu od selekcije Mađarske. U stručnom štabu po drugi put bio je Petar Porobić, dugogodišnji trener Jadrana, nosilac srebra iz Sidneja 2000.g.

Kuriozitet je da će Predrag Jokić kao igrač učestvovati na četiri olimpijade, dok će Gojković takođe učestvovati na četiri olimpijade, tri kao igrač a na poslijednjoj u Riju kao trener.

Crna Gora je prvi put samostalno učestvovala na Ljetnjim olimpijskim igrama, održanim u Pekingu 2008. dotada su njeni predstavnici nastupali kao dio različitih jugoslovenskih državnih zajednica.

U Pekingu, prema očekivanju, najviše su prikazali vaterpolisti, koji su poraženi u polufinalu od Mađarske 11-9, da bi u borbi za bronzu doživjeli poraz od Srbije 4-6. Veliki doprinos osvajanju četvrtog mjesta dali su i Novljani Aleksandar Ivović, Boris Zloković, Vladimir Gojković, Predrag Jokić,Miloš Šćepanović i selektor Petar Porobić.

Na OI u Londonu učestvovalo je šest sportista iz Herceg Novog:

Milivoj Dukić jedriličar sa Škvera osvojio je 34. mjesto u generalnom poretku u klasi laser standard.

Vaterpolisti Crne Gore, Miloš Šćepanović, Vladimir Gojković, Aleksandar Ivović, Predrag Jokić i Aleksandar Radović osvojili su četvrto mjesto. Poraženi su u borbi za bronzu od selekcije Srbije 12 – 11.

Na poslijednjim ljetnjim OI u Riju učestvovalo je trinaest sportista iz Herceg Novog i to u pet disciplina. Delegacija Novljana u Riju bila je znatno brojnija.

Teniserka Danka Kovinić poražena je u prvom kolu OI od Amerikanke Medison Kiz 6-3 6-3.

Plivačica Jovana Terzić svoj nastup na OI završila kao 42. u generalnom plasmanu discipline 100 m slobodnim stilom.

Jedriličar Milivoj Dukić svoj drugi nastup na OI završio je na na 29. mjestu i za pet mjesta je bolje plasiran nago na OI u Londonu.

Vaterpolisti su svoj nastup okončali još jednim četvrtim mjestom. Ovoga puta u borbi za bronzu, bolja je bila selekcija Italije 12 – 10.

Usastavu selekcije Crne Gore nastupali su Aleksandar Radović, Aleksandar Ivović, Predrag Jokić, Miloš Šćepanović, Saša Mišić, Stefan Pješivac i trener Vladimir Gojković.

Svoj sportski put, kao članovi reprezentacije Srbije, nastavili su, i osvojili olimpijsku medalju, rođeni Novljani: Andrija Prlainović, Ana i Milica Dabović.

Andrija Prlainović kao član vaterpolo reprezentacije Srbije osvajač je zlatne medalje na OI u Riju 2016. i bronze na OI u Londonu 2012. i Pekingu 2008.g.

Ana i Milica Dabović rođene su u Herceg-Novom, i kao članice srpske košarkaške reprezentacije osvojile su bronzu na OI u Riju 2016. godine.

U danima kada se u PjongČangu odvija zimska Olimpijada, moramo napomenuti da je Crna Gora po prvi put učestvovala na ZOI u Vankuveru 2000. godine. Na žalost do sada nije bilo uspjeha. Nadamo se da će na nekim narednim takmičenjima i na ZOI biti dobrih rezultata i medalja.

Naredne ljetnje OI su 2020. u Japanu. Četvorogodišnji ciklus je počeo. Trka sa vremenom i normama je uveliko startovala. Biće to prava prilika za nova dokazivanja.

Do tada, dobro zdravlje budućim olimpijcima, i čestitka Novskim sportistima ma gjde bili i u čijem dresu igrali, jer oni su naše gore list.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com