Kultura

NOVI PROGRAMI I NAGRADE NA “TRGU OD ĆIRILICE”

Na 5. Trgu od ćirilice sinoć su  uručene nagrade i priznanja,  „Pečat hercega Šćepana“  pripao je  dr Atanasiju Jevtiću, umirovljenom Episkopu zahumsko-hercegovačkom,  autoru knjige  ”Od Kosova do Jadovna”, koja je imala čak devet izdanja. Priznanje  „Ćiriličnik“  zaslužila je izdavačka kuća „Unireks“ iz Podgorice.

Arhijerejski protoprezviter hercegnovski Radomir Nikčević  istakao je da je vladika Atanasije jedan od najvećih pregalaca „ boraca na svim poljima srpskog bića, poznavalac i tumač crkvene istorije, bogoslovlja, filosofije i hrišćanske kulture uopšte, autor velikog broja knjiga, članaka i besjeda na srpskom i na stranim jezicima… nadasve slobodan čovjek koga kako pjesnik reče sve rane njegovog roda bole“.

Prema  riječima  oca radomira Nikčevića vladika Atanasije je „djelatno učestvovao u buđenju uspavane svetosavske i kosovske svijesti i savjesti srpskoga naroda“.

Novica Đurić, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore uručio  uručio  je nagrade:   ikonu Bogorodice Pećke Krasnice – rad monahinja manastira Svetog Luke iz Župe nikšićke (Pečat hercega Šćepana) i  sliku manastira Ostroga, autora  Saše Đerkovića (Ćiriličnik).

Episkop dr Atanasije Jevtić uz zahvalnost za priznanje podsjetio je da je knjiga  nastajala  tokom njegovih  posjeta Kosovu i Metohiji, ali  nije završena jer je  objavljeno još deset  njegovih tekstova i pisama o Kosmetu, a oni će naći mjesto u novom,  desetom izdanju.

„Ćiriličnik“  je „Unireksu“  opredjeljen povodom 50 godina rada i istrajne borbe za očuvanje srpskog jezika i ćirilice, za šta je svakakao najzaslužniji Janko Brajković.

U nastavku programa nastupio je folklorni ansambl „Pavetje“ iz Voronježa.

Trg od ćirilice trajaće do 28. avgusta.

 

VEČERAS NA TRGU OD ĆIRILICE

Iz ćiriličnog nasleđa Srba Bosne i Hercegovine, „Stećak i njegovo pismo“, autora dr Gorana Komara, prvi je program Trgu od ćirilice koji je najavljen za večeras od 20 časova na trgu Belavista.

U drugom dijelu večeri biće predstavljene nove knjige o Boki o kojima će govoriti autori. Nikola Malović predstaviće  knjigu „Boka kotorska i Srbija“, Nebojša Rašo priređivač je naslova „Rusija i Boka 1697-1918“, a Olivera Doklestić će o najnovijem naslovu „Srpska zakladna pomorska škola u Srbini“.

Pjesme pravoslavnog Balkana i Rusije izvešće Ljiljana Popović i grupa „Živa voda“.

Fotografija: Radio Svetigora

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com