Društvo

NOVI JE DOBAR PRIMJER UKLJUČIVANJA ROMSKE DJECE U SISTEM OBRAZOVANJA – PODRŠKA OD VRTIĆA DO FAKULTETA

Hisilicon Balong

Herceg Novi je dobar primjer, kada je riječ o obrazovanju romske i egipćanske populacije, saopšteno je nakon sastanka predstavnika Ministarstava prosvjete i za ljudska i manjinska prava sa roditeljima, koji je održan danas u prostorijama NVO Mladi Romi, a povodom promocije upisa djece u prvi razred osnovne škole.

Cilj sastanaka je da damo podršku ne samo za upis u prvi razred, već da učenici nastave obrazovanje, upisujući srednju školu i fakultet, kazao je savjetnik u Ministarstvu prosvjete Rok Đoljaj:

-Ministarstvo prosvjete već tri godine organizuje promocije upisa djece RE populacije u prvi razred. Mi smo vrlo zadovoljni stanjem u Herceg Novom jer su sva djeca u školskom sistemu. Ministarstvo daje podršku na svim nivoima obrazovanja i primjetan je i rast broja studenata na području CG. Na sastancima roditeljima objasnimo koje korake treba da preduzmu kako bi upisali dijete u školu, kazao je Đoljaj.

Savjetnik na odeljenju za unapređenje za zaštitu prava Roma i Egipćana pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Sokoj Benagaj kazao je da je naglasak tokom kampanje da nijedno dijete ne bude van školskog sistema i dodao da u skladu sa ciljevima  ministarstvo obezbjeđuju benefite za učenike i studente:

-Djeca pripadnici RE populacije od prvog do trećeg razreda imaju besplatne knjige. Organizujemo ljetovanja i zimovanja za svu djecu, za srednjoškolce su obezbijeđene stipendije u visini od 60 eura, a za one koji upisuju fakultet stipendija je 150 eura. Pomažemo roditeljima i da upišu djecu u predškolsko obrazovanje kako bi se bolje prilagodili kada krenu u školu, istakao je Benagaj.

U sistem obrazovanja u Herceg Novom uključeno je  99 djece, među kojima ima i studenata, kazala je iz NVO Mladi Romi Sanja Knežević:

– U vrtiću je 16, a u osnovnim školama 67-oro djece. Srednju školu pohađa 14 učenika, a fakultet dvoje. U prvi razred biće upisano sedmoro djece, istakla je Knežević.

Ministarstva prosvjete i za ljudska i manjinska prava, osim u Herceg Novom, promocije su organizovali  i u Podgorici, Nikšiću i Beranama.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com