IzdvojenoKultura

NOVI FESTIVAL MORŽ, U KULTUROLOŠKOM SMISLU SVEDEN NA MORE I MITOLOGIJU LJETOVANJA – ODLIČAN OD STARTA!

Sinoć je otvoren a večeras  će – pažljivo odabranim  muzičkim i filmskim programima, na  Stepeništu 28. oktobra  ispred kafea Prostorija, biti nastavljen  novi gradski ljetni festival MORŽ  – Morski ritam života.

Prvo festivalsko veče potvrdilo je da su ovakvi sadržaji nedostajali gradu, ali i  da na najljepši način oživljavaju  novske skale i pretvaraju ih u mjesto okupljanja, upoznavanja, druženja.  U prvom dijelu programa 25  mladih stvaralaca iz Podgorice, Beograda, Zagreba, Rožaja, pokazalo je 60 radova. U  saradnji sa Crnogorskom kinotekom organizovana je projekcija dva  filma, nagrađivanog dokumentarca  Novljanina, Ivana Salatića „Dvorišta“ a potom i  engleske kultne storije o surfu  iz 1965. godine „Endless summer“.  Program je zaokružen sjajnom svirkom regionalno  popularnog beogradskog alternativnog kantautora, Dušana Strajnića – Dukat Stray-a,  frontmena benda Stray Dog.

-U umjetničkom smislu koncept festivala je raznolik, u  kulturološkom i tematskom  sveden je  na more  i na mitologiju ljetovanja, koju različito doživljavaju mještani i turisti, zbog čega može doći do kreativnog „konflikta ideja“ , objasnila je organizatorka, Sofija Popović.

Taj fini  kreativni “konflikt”  najbolje se čitao na izložbi mladih umjetnika koju, da podsjetimo  možete pogledati i večeras i sutra. Na velikoj Moržovoj izložbi su radovi  Vanje Vikala, Aleksandra Jestrovića-Jamesdina, Mirona Milića, Sanje Stojkov, Dante Buu-a, Denisa Ćupića, Tee Jurišić, Srđe Dragovića, Klare Rusan – Klarxy, Vuka Bojanića, Celle Anite Celić, Dee Cvetković, Borisa Moškova, Borisa Šuberića , Nemanje Kneževića, Vanje Berberović Šuberić, Bojana Milojevića, Sofije Modošanov, Darka Vlaovića, Lily Lynn/Ane Bulatović, Lee Levi, Predraga Porobića, Marija Đorđevića i Zorane Mandić.

Festival je otvorio Nebojša Mandić, u ime organizatora Herceg Novi cool odnosno  NVO Alternaut i  istakao  da je pokretačka ideja bila želja za promocijom nezavisne kulturne scene, ali i namjera da se  pokaže  da  neko čini iskorak u kulturi,  čini da konzervativna kultura  evoluira i dostigne granice koje su  u okruženju odavno pređene. 

Mandić kaže da su bili  prijatno iznenađeni odzivom učesnika  pa je posebno zahvalio svima koji su poslali radove ali i onima koji su došli u Novi. Takođe je objasnio da je Morž logičan nastavak rada portala Herceg Novi Cool i kafea Prostorija, koji su i tvorci nove manifestacije, uz namjeru da veoma bogatu postjugoslovensku scenu u domenu savremene umjetnosti stave u fokus hercegnovske pa i crnogorske publike i gostiju grada.

Večeras je na bioskopskom repertoaru MORŽa  od  19 sati planirana projekcija  filma za djecu i odrasle „Sedmi kontinent“ Dušana Vukotića a u 21 slijedi  „Life Aquatic“, Vesa Andersona. U stalnom terminu koncertnih programa od 23 sata nastupiće zagrebački kantautor Miki Souls.

Festival se realizuje  u saradnji sa kafeom  Prostorija i u  partnerstvu sa Crnogorskom kinotekom, a ima između ostalih  podršku  gradske Turističke organizacije, Opštine,  Herceg festa i Morskog dobra.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com