DruštvoEkonomijaIzdvojeno

NOVI ANEKS UGOVORA ZA ZAVRŠETAK KOLEKTORA DO KRAJA 2017. GODINE

Predstavnici Opštine Herceg  Novi  pregovaraju  sa izvođačem radova, kompanijom Ćeltikćoglu kako bi  potpisali novi  aneks  ugovora a onda do kraja godine završili i stavili u funkciju kompletnu   kolektorsku mrežu, na kojoj je do sada  završeno 87 odsto radova.

-Preostaju manji građevinski radovi i ugradnja elektro i mašinske opreme u pumpama na rivijeri.   U postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama, koje je u funkciji , preostalo je da izvođač radova   konzorcijum  Mass / Gintaš kompletira laboratoriju i  završi izgradnju linije za sakupljanje mulja, potvrdila nam je potpredsjednica Opštine Danijela Đurović.
Ona  je podsjetila da se projekat  na izgradnji kanalizacione mreže, odnosno, primarnog kanalizacionog  kolektora  neopravdano odugovlačio, ušlo se u  61. mjesec od početka radova,  što je neprihvatljivo.

-Ono što smo, nova lokalna uprava i lično ja, kao projekt menadžer na tom projektu, preduzeli  je da se  definitvno razriješe sva neslaganja  sa izvođačem,  angažovanjem  Fidic  eksperta,  koji je dao  presjek stanja i  svoje mišljenje – šta je od radova izvedeno i koje su opcije investitoru za  završetak ovog posla, objasnila je Đurović.
Trenutno su u  dogovoru sa kompanijom Ćeltikćoglu, kako bi se što prije mobilizovali i počeli radove  na rivijeri.
– Učinićemo sve što možemo  da se projekat završi  do kraja ove  godine i  sve površine urede, vrate u prethodno stanje. Poslije toga ćemo ocjenjivati kvaliteta radova. Posebno ćemo pokrenuti  pitanje  odgovornosti,  zašto je došlo do toga  da se dugo radi na realizaciji ovog  projekta. Po izvještaju Vodakoma i njihovom presjeku  stanja , urađeno je   87 odsto ukupnih radova na kompletnom primarnom kanalizacionom kolektoru. Prethodni menadžeri nisu  vodili računa za   dobijanje dozvole za napajanje električnom energijom  dvije pumpne stanice, što je riješeno po mom dolasku, navela je Danijela Đurović.
Pumpe koje je izvođač skinuo radi servisiranja  su vraćene, montirane i u potpunosti su u funkciji  sakupljanja i  odvođenja otpadnih voda u okviru prioritetne  dionice od Igala,  Tople  do Meljina.  Sa Ćeltikćiogluom se pregovara o datumu nastavka radova, što iziskuje novi aneks ugovora, jer su prethodni istekli. ( Bilo je četiri aneksa na osnovni ugovor koji je potpisan u ljeto 2012. godine , sa rokom prvog  do februara 2014. godine. Posljednjim aneksom, preciziran je rok završetka radova u aprilu ove godine. )

Opština Herceg Novi  je prije nekoliko dana potpisala, posredstvom države i Vodakoma , sa  KFW bankom  ugovor za  fazu V dva za izgradnju sekundarne  kanalizacione mreže za sva naselja na hercegnovskoj  rivijeri i druga  koja će se osloniti na primarni kolektor.

–   Opština  je ispunila sve dostavljene finansijske  obaveze,  koje su proslijeđene od strane nadzora i  dostavljene KFW banci , sve situacije su plaćene izvođaču i postoji još dio radova, koje će završiti  i to će biti plaćeno, poručila je potpredsjednica Opštine.  Upravo ovim ugovorom sa KFW bankom su obezbijeđena sredstva i za učešće Opštine u cilju zatvaranja kompletne finanansijske  konstrukcije projekata.

-Prema  svim pokazateljima vrijednost radova po završetku projekta će se uklopiti u onaj dio koji se odnosi na planirani budžet  ( oko 18 miliona za kanalizacionu mrežu i 10 miliona  za postrojenje  za preradu otpadnih voda), u ukupnom iznosu oko 28 miliona eura.

Građani i turisti su  primjetili da je more od Igala do Meljina  čisto, što je proisteklo iz činjenice da funkcioniše  prioritetna kanalizaciona dionica, što je uostalom i potvrda  opravdanosti  ovog projekta.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com