DruštvoIzdvojeno

NOVE AKTIVNOSTI ZA UPISIVANJE TVRĐAVE FORTE MARE NA LISTU SVJETSKE BAŠTINE

Tvrđava Forte Mare i njen upis na Listu svjetske kulturne baštine, bila je glavna tema sastanka  predsjednika Opštine Stevan Katić  i Dragice Ponorac, ambasadorke Crne Gore u Francuskoj, Monaku i Andori i stalne predstavnice naše države pri UNESCO-u. Opština je odlučna da, u saradnji sa ambasadorkom Ponorac, učini potrebne korake kako bi se opet krenulo u postupak upisa, zaključeno je na današnjem sastanku, kojem su prisustvovale i Tamara Vujović, savjetnica predsjednika kao i Ana Zambelić Pištalo, sekretarka za kulturu.

Premda, Komitet za svjetsku baštinu u Krakovu na poslednjem zasijedanju nije upisao Forte Mare na ovu prestižnu listu, odluka tog tijela bila je veoma pozitivna i optimistična za Herceg Novi.

U izvještaju su navedene tačne smjernice koje bi trebalo ispoštovati da se knovsa tvrđava nađe na UNESCO listi, a koje se uglavnom odnose na probleme postojanja komercijalnih sadržaja.

Opština je odlučna da, u saradnji sa ambasadorkom Ponorac, učini potrebne korake kako bi zamjerke bile otklonjene i što prije se opet krenulo u postupak upisa, zaključeno je na današnjem sastanku.

Upis venecijanske odbrambene tvrđave Forte Mare na Listu svjetske kulturne baštine važan je sa aspekta očuvanja utvrđenja, automatski je impuls razvoju turizma i izuzetna promocija za Herceg Novi, saglasili su se učesnici sastanka.

Potvrđeno je da je u tom dijelu potreban nastavak dobre komunikacije lokalne uprave i Ministarstva kulture, kakva je po ovoj temi postojala u prethodnom periodu.

Ambasadorka Ponorac istakla je da je veoma važno da sada svojim djelima pokažemo da nam je stalo, imamo dobru volju da radimo i svi zajedno iskoristimo veliku šansu koja nam se pruža.

Najavila je da će se odmah po povratku u Franskusku sastati sa predstavnicima Međunarodnog savjeta za spomenike i spomenička područja (ICOMOS), čija stručna komisija je izvršila evaluaciju. Oni bi trebalo da daju stručne predloge, koji će Opštini i Ministarstvu služiti kao smjernice za planiranje i relizaciju konkretnih aktivnosti.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com