Društvo

NOVE AKCIJE – JUČE OČIŠĆEN PREDIO UZ PUT OD AVANTURISTIČKOG PARKA NA VRBANJU DO KRUŠEVICA

 

Proteklih mjeseci i u Herceg Novom  se grupe entuzijasta koji se sami organizuju  pridružuju  finom  izazovu koji u svijetu uzima maha još od  2015. godine a  nazvan je   „Trashtag Challenge“  što podrazumijeva   da učesnici  očiste ulice ili mjesta od smeća, a onda na društvene mreže postave fotografije prije i poslije  ovih  višestruko korisnih  akcija.

Podsjetićemo –  u kratkom periodu očišćen je predio uz Mojdeški put, okolina Titove vile, a  najavljeno je  novo okupljanje zainteresovanih za ovu sjajnu akciju  za 21. mart, na skretanju za Sušćepan.

Juče  je slična akcija organizovana od Avanturističkog parka  na Vrbanju do Kruševica, priča nam  Bobo Milanović, rukovodilac parka  koji je od otvaranja  u oktobru prošle godine u fokusu pažnje  brojnih posjetilaca iz grada i regiona ali sve češće i stranaca.

-Živimo u ekološkoj državi, ali  najčešće i na žalost nemamo dobar odnos prema okolini. Naprotiv, tamo gdje neko  neodgovoran i nemaran baci kesu sa smećem mi nastavljamo da bacamo i stvaramo divlje deponije, koje ostavljaju ružnu sliku. Namjera nam je da pokušamo da  podignemo  svijest  o zaštiti životne sredine,  jer je sve više onih koji pohode Orjen i Vrbanj, i treba im pokazati  ljepšu sliku od ove koju sada imamo.

Uoči skorog  ponovnog otvaranja Avanturističkog parka, nas 18, mladih i starijih, istomišljenika kada o prirodi govorimo,  iz hercegnovskih demokrata, dogovorili smo  da  primjerom pokažemo da možemo  drugačije, objašnjava Milanović.

– Organizovali smo se  i uz podršku  hercegnovske „Čistoće“  juče smo  prikupili više od 50 vreća različitog otpada. Posao koji smo obavili završili smo zajedničkim ručkom kod Baća uz dogovor da akciju nastavimo. Cilj nam je da  očistimo koliko je moguće ovaj predio ali i da sugerišemo da prirodu treba čuvati, jer nema ružnije slike od plastičnih kesa  upletenih u  stoljetna stabla  netaknute prirode Orjena, uvjeren je  Milanović.

Nakon uspjele akcije učesnici sugerišu  da na  ovom dijelu  treba postavljati zatvorene kontejnere jer iz otvorenih vjetar i životinje razvlače otpad.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com