IzdvojenoNOVI PRIČA

NOVA ZVIJEZDA U GLUMAČKOM SVIJETU – NAŠA GOŠĆA ARISTA ARHIN

"The Vulcan Hello" -- Episode #101 -- Pictured (l-r): Arista Arhin as Young Michael Burnham; Young Michael Burnham as Sarek of the CBS All Access series STAR TREK: DISCOVERY. Photo Cr: Jan Thijs/CBS © 2017 CBS Interactive. All Rights Reserved.

Značajna uloga u serijalu Zvjezdane staze, dvije nominacije iz Holivuda, bila je dio ceremonije Actra awards u Torontu, za sobom ima nekoliko snimljenih reklama i uloga u dječijim serijama, sve to stane u samo dvije riječi – Arista Arhin. Trinaestogodišnja Arista, djevojka koja grabi krupnim koracima u svijetu glume, živi u Torontu, a u njenom srcu uvijek ima mjesta i za Herceg Novi, rodni grad njene majke Antonele (Krstović) Arhin i mjesto u kojem je uvijek čekaju drage osobe, njeni djed Ante i baka Vesna Krstović.

Aristu ćemo gledati u ulozi djevojčice Majkl Brnam (Michael Burnham), jedne od glavnih likova popularne televizijske serije Star Trek: Discovery, sedmom u nizu serijala Zvjezdane staze, koju je u septembru 2017. počela da emituje američka televizijska mreža CBS.

“The Vulcan Hello” — Episode #101 — Pictured (l-r): Arista Arhin as Young Michael Burnham; James Frain as Sarek of the CBS All Access series STAR TREK: DISCOVERY. Photo Cr: Jan Thijs/CBS
© 2017 CBS Interactive. All Rights Reserved.

Dok smo očekivali intervju, Arista je nastavila da niže uspjehe, nominovana je za najbolju mladu glumicu u TV seriji (Zvjezdane staze). I ovog puta nominacija je stigla iz Holivuda, u okviru godišnjih Nagrada za mlade umjetnike (Young Artist Awards) koje su osnovane 1978. godine.

Kako je biti dio planetarno popularnog serijala “Zvjezdane staze”, biti na crvenom tepihu, kako usklađuje školske i glumačke obaveze, te da li je možemo očekivati i ovog ljeta u Herceg Novom, Arista Arhin otkriva za Radio Herceg Novi.

-Kako si došla na ideju da konkurišeš za ulogu u seriji Star Trek? Šta te je motivisalo?

Poziv za audiciju obično sadrži informaciju o kojoj TV seriji ili filmu se radi. Međutim, u slučaju Star Trek-a, sve je bilo tajno, od imena serije do imena lika koji sam glumila. Čak i kad su me obavijestili da sam izabrana za ulogu, nisam znala koja je TV serija u pitanju. Kada sam dobila poziv za audiciju, prihvatila sam je kao i svaku drugu; uz dosta uzbuđenja i treme. Kasting je trajao nekoliko mjeseci i imala sam više audicija. Pretpostavljam da je bilo dosta kandidata s obzirom da je serija američke produkcije, snimana u Kanadi, Americi, Džordanu, sa glumcima iz raznih dijelova svijeta.

The Vulcan Hello” — Episode #101 — Pictured: Arista Arhin as Young Michael Burnham of the CBS All Access series STAR TREK: DISCOVERY. Photo Cr: Jan Thijs/CBS
© 2017 CBS Interactive. All Rights Reserved.

Kako si se osjećala kada si dobila željenu ulogu?

Ulogu sam doživjela kao veliki uspjeh i bila sam presretna! Inače, radnja u seriji se odvija 10 godina prije prve, originalne serije Zvjezdanih staza u kojoj srećemo kapetana Kirka i Spoka. U ovoj seriji tumačim lik Majkl Brnam, prve oficirke broda USS Shenzhou i kasnije ksenoantropologa na brodu USS Discovery. Ono što je interesantno je da se po prvi put u istoriji ove franšize, radnja sagledava s aspekta prve oficirke i naučnice, a ne kapetana, što je slučaj u drugim serijama Zvjezdanih staza. Inače, Majkl je Spokova usvojena sestra, kojoj su roditelji poginuli prilikom napada Klingonaca, nakon čega je usvajaju Vulkanski ambasador Sarek i njegova supruga Amanda. Ona je jedinstvena po tome što je prvi pripadnik ljudske vrste koji pohađa Naučni centar na Vulkanu, kao i Vulkansku Naučnu Akademiju. S obzirom da je ljudsko biće, a odgojena da se vodi isključivo logikom poput drugih Vulkanaca, Majkl mora da nauči da balansira svoj osjećaj za logiku i njene emocije ukoliko želi da otkrije ko je ona zaista. Ja igram Majkl kao dijete i pojavljujem se u njenim prisjećanjima na djetinjstvo. Upravo te scene iz djetinjstva približavaju gledaocima sami lik i služe da objasne razne odluke koje ona kasnije donosi.

Kako je raditi sa profesionalnim glumcima, upoznati ih i kako je raditi na jednom takvom projektu, planetarno poznatom, kao što je Star trek?

Svi glumci sa kojima sam radila su bili fantastični, kao i čitava ekipa na setu. Sami projekat i realizacija ove serije su veoma složeni i zaista je prava čast i zadovoljstvo biti dio glumačke ekipe, a posebno tumačeci interesantan lik kao što je Majkl Brnam. Epizode u kojima sam ja glumila smo snimali u Torontu, a neke su snimane u Americi i Džordanu. Za moje prve dvije epizode sam morala dosta da se spremim i dosta vremena je utrošeno na samoj pripremi što se tiče kostima, frizure, šminke. Dan bi počinjao rano ujutro i, na primjer, jednu od scena koja je na kraju svedena na par minuta smo snimali šest sati. Svaka epizoda je imala drugog režisera, što je za mene predstavljalo veliku priliku da što više naučim o glumi, tehnikama snimanja, kao i o radu sa različitim, jedinstvenim režiserima.

-Kao prava zvijezda zablistala si na crvenom tepihu Actra awards Toronto 2018. Molim te podjeli sa nama svoje utiske?

To je bio moj prvi put na crvenom tepihu i ostvarenje velikog sna, a ujedno je simbolizovalo početak moje zvanične glumačke karijere.

– Još jedan veliki uspjeh si ostvarila, a to je nominacija za Nagradu za mlade umjetnike (Young Entertainer Award) koja stiže ni manje ni više nego iz Holivuda, za najbolju glavnu gostujuću glumicu do 12 godina u kategoriji TV serija. Kako se osjećaš zbog toga? Da li si se nadala takvom uspjehu?

Samu nominaciju smatram velikim uspjehom s obzirom da glumim tek dvije i po godine, i da su u konkurenciji bili svi mladi glumci iz Amerike i Kanade. Iskreno govoreći, nisam se nadala nominaciji i bila sam iznenađena kada su me obavijestili i pozvali na dodjelu nagrada.

Možeš li sa našim čitaocima podijeliti neku anegdotu sa snimanja?

Na primjer, tokom snimanja moje prve epizode, Džejms Frejn, koji glumi Ambasadora Sareka, na moje veliko iznenađenje, u jednoj od pauza, se potpuno preobrazio u njegov lik kako bi mi pomogao da shvatim odnos između njega i njegove usvojene ćerke, Majkl. Ja i ostali glumci smo bili i zapanjeni i oduševljeni njegovim talentom i velikodušnošću prema meni kao mladoj glumici koja ima još dosta da uči. Inače, on ima fantastičan smisao za humor, tako da je snimati s njim bilo veoma i zabavno.

Učenica si sedmog razreda, kako uspjevaš da uskladiš obaveze u školi i na snimanju?

Do sada nisam imala problema uskladiti obaveze u školi sa snimanjem i raznim drugim aktivnostima poput sporta. Takođe, po zakonu, djeci glumcima se mora obezbjediti tutor na setu ukoliko izostaju iz škole, tako da postoje svi uslovi da se ona ne zapostavi.

Kakav je osjećaj biti poznat? Kako reaguju drugari u školi na to?

Mislim da je još rano da bih se osjećala da sam poznata, a i zaista mislim da to nisam. Uživam u glumi i želja mi je da postanem što bolja glumica, ali ne da bih bila poznata. Obično ne pričam puno o svojim filmskim projektima, tako da se moji drugari uvijek iznenade kad me vide na televiziji.

-Da li voliš da dođeš u Herceg Novi? Osim druženja sa bakom i djedom, šta još voliš u Herceg Novom?

Obožavam Herceg Novi i nastojim da dođem svakog ljeta da posjetim babu i djeda. Osim druženja s njima, volim da idem na more i da jedem mušlje i palačinke.

Arista nam je otkrila da je za sada uvjerena da je gluma posao koji će obilježiti njenu budućnost, a da su joj njaveća podrška njeni roditelji, majka Antonela i otac Ričmond.

Mada hiljadama kilometara daleko, Aristi upućujemo čestitke na uspjehu i od sveg srca podršku za nove projekte.

Intervju:  Željka Čepić,  Radio Herceg Novi, uz dozvolu CBS produkcije, autorska prava zaštićena

Foto: CBS, Stephanie Xu, privatna arihiva Arista Arhin

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com