Društvo

NOVA PRIZNANJA PLANINARSKOM KLUBU “SUBRA”

Povodom obilježavanja 66 godina postojanja Planinarski savez Crne Gore ovog vikenda je u Kolašinu organizovao Planinski festival, na kome je Planinarski klub “Subra” iz Herceg Novog dobio nekoliko priznanja.

Cilj ovog trodnevnog događaja, koji je okupio planinare i stručnjake iz 13 zemalja, je promocija planinarstva, sportskog duha i kulture, zdravih stilova života kao i prirodnih i turističkih potencijala Kolašina. Osmišljen je bogat i sadržajan program festivala na različitim prostorima u gradu i okolini, kao dobra prilika za druženje, razmjenu iskustava i sticanje novih znanja.

Na sinoćnjoj Svečanoj akademiji organizatori i učesnici su se prisjetili svih sjajnih rezultata crnogorskih planinara u prethodnim decenijama, a zaslužnim pojedincima i institucijama koje su pomagale i doprinosile razvoju i unapređenju planinarstva dodijeljene su nagrade i priznanja. Planinarski klub “Subra”, koji je osnovan 1932. godine i najstariji je u našoj zemlji, dobio je najveće priznanje – Povelju Planinarskog Saveza Crne Gore za izuzetan doprinos razvoju planinarstva. Među nagrađenima su i članovi “Subre” – Željko Starčević kome je uručena Plaketa i Nikola Brajović koji je dobio Srebrnu značku Planinarskog Saveza Crne Gore.[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/06/opet.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Prvog dana festivala organizovana je izložba fotografija “Planine Crne Gore” na kojoj je  predstavljeno 20 najboljih fotografija sa nagradnog konkursa PSCG, na koji je pristiglo 300 fotografija 69 autora, od čega 12 stranih (Srbija, Francuska, Hrvatska, Slovačka i Estonija). Uslijedila je promocija filma “Crnogorska ekspedicija – Denali 2012.”  o usponu prve crnogorske ekspedicije na najviši vrh Sjeverne Amerike i najhladniju planinu svijeta, Denali na Aljasci, a promovisan je i četvrti broj “Planinarskih novina”. Juče je na Bjelasici, u okviru  Međunarodnog tabora planinara, organizovana hiking tura od PD na Vranjaku do najvišeg vrha Bjelasice, Crne Glave (2 139 mnv). U isto vrijeme na “Brezi” i na terenima Bašanje brdo održano je takmičenje u planinarskoj orjentaciji “Montenegro kup 2017”, a u kasarni “Breza” i na poligonu za sportsko penjanje u Biočinovićima seminar u sportskom penjanju. Danas, poslednjeg dana festivala, organizovan je izlet za goste, predstavnike Balkanske planinarske unije do manastira  Morača i na Biogradsko jezero, dok je na Bjelasici  organizovana lagana treking tura za učesnike tabora.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com