Kultura

NOVA IZLOŽBA VITKE VUJNOVIĆ – AMAJLIJE SLIKANE BOJOM LJUBAVI

Brojni poklonici umjetnosti okupili su se sinoć u “Spa galeriji” Instituta Igalo, na otvaranju šeste samostalne izložbe Vitke Vujnović. Umjetica je ovoga puta likovnoj publici predstavila 40-ak ulja na platnu i akrila, među kojima je 12 novih slika iz ciklusa “Zodijak 2”, po kojem je i nazvana izložba.

Predstavivši je kao novinara, publicistu, glavnog i odgovornog urednika Radio Herceg Novog, autora kultne emisije ,,Svijet kulture”, aktivnog člana Hercegnovskog Pozorišta od njegovog obnavljanja i saradnika organizacionog tima “Guitar Art Festivala”, galerista Ljiljana Marinović je istakla da je Vitka slikar po opredjeljenju, čija su djela svojevrsne amajlije.

– Njene slike, mali izmaštani dragulji, nastali iz najdublje intime, iz susreta sa samom sobom, zavodljive na prvi pogled, mogu posmatrača odvesti putevima duha u neke potpuno nove prostore ili nova čitanja poznatih predjela, mogu popraviti raspoloženje, zaokupiti misli! Ponekad su toliko male, a znakovite, da se nose uz sebe kao amajlija! Bez obzira da li slika vilinske kose, cvijeće, motive grada, duboke, zapitane oči zagledane u mogućnosti i ograničenja, one su tu da podare ovaploćenu, vanvremenu ljepotu stvaralačkog duha!

I u novom ciklusu slika autorke čije ime asocira na vid, i vidara kada zatreba, Marinović prepoznaje Vitkine lične doživljalje i nastojenje da u  svemu vidi i podrži dobro.

– Ovoga puta se pozabavila  znacima Zodijaka, ali ne iz perspektive astrologije, niti osobina koje ista predviđa, već iz ličnog iskustva komunikacije sa ličnostima iz svog okruženja. Pokušala je da oslika njihove karakterne osobine i na taj način da neke osnovne karakteristike određenog znaka. Tu su, dakle, utisci koje je sama stekla uvijek se držeći pravila – otkrivati i podržavati dobro u ljudima.

Ljiljana Marinović je izložbu otvorila porukom: “Ovo je vrijeme kad cvjetaju božuri, vrijeme kad su trešnje tek po malo zrele. Vitkini radovi su raskošno zreli, rascvjetali božuri njene duše!”

Nadovezavši se na njene riječi, Vitka Vujnović je istakla da je, poslije svih godina saradnje, Ljiljana Marinović amajlija svake njene  izložbe, i svakog rada pojedinačno, i podsjetila je da su nove slike nastavak davno započetog ciklusa “Zodijak”.

– Ovaj novi ciklus je svojevremeno rađen, dio je pokazan na mojoj prvoj samostalnoj izložbi, a ovo je neko drugačije čitanje horoskopskih znakova; ne onoga što oni znače među zvijezdama, nego onoga što oni znače među ljudima koje ja poznajem i čije karaktere pokušavam da otkrijem.

U slikanju Vitka pronalazi utočište od svakodnevnih problema, bojeći život i umjetnost “bojom ljubavi”

– Što više problema na poslu i u životu to je veći i duži bijeg u slikarstvo, jer je to “punjenje baterija”, traženje neke pozitivne energije. Negdje je Vojo Kilibarda izgovorio rečenicu, mada mislim da je ona prejaka, da Šagalova i moja poetika liče, a ja zaista čitavog svog života volim jednu Šagalovu rečenicu; da u životu postoji samo jedna jedina boja, i u umjetnosti postoji samo jedna boja. To je boja ljubavi, ali ljubavi svi dajemo svoju boju, poručila je Vujnović.

Izložba će biti otvorena do 14. maja.

 D.Vlaović

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com