Kultura

NOVA IZLOŽBA U SPOMEN NA DVIJE LJUBAVI ZORANA BULATOVIĆA-PORODICU I UMJETNOST

U susret izložbi grafika „Ponovni susreti“ Zorana Bulatovića danas je održana konferencija za novinare u Gradskoj kafani na kojoj su govorili Ana Bulatović, umjetnikova ćerka i Goran Skrobanović, restaurator i konzervator.

Ana Bulatović je istakla da je ovo druga izložba koju priređuju nakon što je Zoran otišao. Prva izložba je bila u Galeriji „Josip Bepo Benković“ prije tri godine, a ova će biti otvorena u Galeriji „Sju Rajder“ na Belavisti.

-Biće izloženo 27 grafika, apstrakcije,portreti i raspeće. Malo smo iskočili iz klasičnog okvira koji je tata koristio. Nisu više u pitanju male crne letvice kojima je uramljivao slike. Prešli smo na kombinaciju između boje papira, parspatua i samog rama – objasnila je Bulatović.

Goran Skrobanović, prijatelj Zorana Bulatovića je rekao kako mu je velika čast i zadovoljstvo što će otvoriti izložbu.

– O njemu govore djela. Zoran je bio čovjek koji je odlučio da živi od umjetnosti i za umjetnost. Odlučio je 1987. godine da bude „slobodni strijelac“ jer nije volio da ga zovu umjetnikom. On je za sebe govorio da je majstor. Ne postoji na prostoru bivše Jugoslavije od Direra i Rebranta koji su počeli grafiku, koji je uspio da ovaj slikarski pravac dovede na najviši mogući nivo. Zoran je unaprijeđivao tehniku grafike do nivoa koji je savršen. Radio je i ikone, obično za prijatelje i nikada ih nije naplaćivao. Uradio je i najljepši suvenir Herceg Novog,  parapetnu ploču iz Muzeja. Bio je toliko svestran – priča Skrobanović.

Dodao je da se Bulatović nikada nikome nije zamjerio i živio je svoj život. Imao je dvije ljubavi, porodicu i i umjetnost. Nije ga interesovalo da bude dio establišmenta.

– Dvije godine pred rani Zoranov odlazak dao mi je uputstva kako ću mu otvarati izložbe kada bude otišao, ali nismo se nadali da će to biti tako brzo. Rekao mi je da ne upotrijebim ni jednu stranu riječ, uz svo poštovanje istoričara umjetnosti, da ne pričam da me niko ne razumije, jer je uvijek pričao kako on njih ne razumije šta hoće da kažu – kazao je Goran Skrobanović.

Objasnio je da je otkada je nastala umjetnost sačuvano samo 10 posto svjetske umjetničke baštine. Zbog toga mu je drago da Zoranova porodica čuva ono što je radio.  Siguran je da će ljudi uživati u novoj izložbi, jer je prethodna bila jedina za koju Gradska Galerija nije morala slati pozivnice zbog velikog interesovanja poštovaoca djela ovog umjetnika.

Podsjećamo da je otvaranje izložbe „Ponovni susreti“ Zorana Bulatovića zakazana u četvrtak, 16. maja u 19 sati u Galeriji „Sju Rajder“.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com