DruštvoKultura

NOVA IZLOŽBA U MATICI CRNOGORSKOJ – NOVI NA FOTOGRAFIJAMA ATELJEA LAFOREST I MIODRAGA GABA GOLUBINA

Izložba fotografija Miodraga – Gaba Golubina otvorena je sinoć u hercegnovskom ogranku  Matice crnogorske. Postavku čine 22 fotografije, od kojih je dio iz bogate kolekcije Ateljea Laforest koju brižljivo čuva ovaj hercegnovski kolekcionar.

Izložbu je u predvečerje današnjeg praznika, 13. jula, otvorila novinarka Vitka Vujnović naglašavajući da fotografije iz kolekicije Laforest koje su stare skoro osam decenija  dobijaju, zbog protoka vremena, još jednu dimenziju –  „bogatstvo riječi pretače se  u vizuelni identitet u svjedočanstvo, u dokument o prostoru, prirodi, običajima i ljudima“.

-Dio fotografija koje su pred nama čuvane su u prebogatoj zbirci porodice Laforest, a onda ih je akademska slikarka, unuka Franca Laforesta, Lidija, povjerila na čuvanje našem sugrađaninu Miodragu – Gabu Golubinu  jer dijele istu ljubav prema umjetnosti fotografije i prema našem Novom. Drugi dio postavke čine fotografije čiji je autor Miodrag -Gabo Golubin koji je fotografijom počeo da se bavi 70-tih godina prošlog vijeka, inspirisan Bokom a najviše Herceg Novim -kazala je Vujnović.

Tu dvojnu postavku ocijenila je kao mogućnost sagledavanja dva vremenska toka grada.

– Imamo na Laforestovim fotografijama, crno- bijelu priču o Novom jednog vremena, fotografije sa kojih možemo čitati  atmosferu,  arhitekturu,  mirise i boje i imamo drugi tok- fotografije sa autorskim pečatom Miodraga Golubina,  na kome je Novi našeg doba. U svim  bojama, ali fotografije sa kojih takođe možemo čitati  i atmosferu i arhitekturu i mirise i boju i  možemo ih svesti  na kontrast crno- bijelo, a da one opet budu raskošne-ocjenila je Vujnović.

Podsjetićemo, Feliks Laforest  bio je odbornik u novskoj Skupštini, predstavnik grada u Zanatskoj komori, jedan od osnivača Jadrana i Vatrogasnog društva, ali i vlasnik fotografskih  ateljea u Herceg Novom, Kumboru, Tivtu, Dubrovniku i kasnije Zagrebu…  Za svoj  fotografski rad  je nagrađen na Prvoj jugoslovenskoj izložbi fotografija u Splitu 1926. godine, a kasnije i zlatnom medaljom na  međunarodnoj izložbi u Parizu 1932. godine.

Laforestovu prebogatu zbirku od 700 filmova i nekoliko hiljada fotografija Miodrag Golubin čuva i obrađuje, povremeno i u djelovima pokaže publici i tako,  nastaje slagalica – Novi nekad – Novi danas, putovanje u prošlost i odmjeravanje sadašnjosti.

Zbog svega toga, opravdan je bio i predlog koji se sinoć čuo – da jedna ulica u gradu dobije ime po porodici Laforest, da ova kolekcija dobije dom kako bi bila dostupna i mještanima i gostima.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com