Društvo

NORVEŽANI U IGALU PROSLAVILI DAN USTAVNOSTI SVOJE DRŽAVE

Pune 42 godine norveški pacijenti koji se liječe u Institutu “Dr Simo Milošević” nacionalni praznik svoje države – Dan ustavnosti, proslavljaju u Igalu, zajedno sa svojim domaćinima. I danas, 17.  maj obilježen je tradicionalnom povorkom koja je prošla ulicama Igala i progodnim programom na platou ispred Instituta.

Čestitajući norveškim gostima nacionalni državni praznik predsjednik opštine Stevan Katić je istakao da način na koji se godinama u Insitutu Igalo  obilježava ovaj dan, dovoljno govori o bliskosti i povezanosti, koje su ostvarene između dva naroda u proteklim decenijama.

– Vaše prisustvo ovdje, pod pokroviteljstvom norveškog državnog programa za reumatološke pacijente i to već 42 godine, govori o povjerenju u medicinski program Instituta i naše kadrove, koji vašim građanima pružaju dobru njegu. Vaše višedecenijsko prisustvo je potvrda da Herceg Novi ima sjajan potencijal za dalji razvoj i unapređenje rehabilitacione medicine, kao i zdravstvenog turizma, jer je Igalo po mnogo čemu jedinstveno – kazao je Katić.

Poručio je da su Norvežani rado viđeni gosti u Herceg Novom.

-Prošle godine ostvarili su čak 43.136 noćenja, a naše je želja da taj broj u godinama koje dolaze, bude značajno veći. Iz tog razloga naša Turistička organizacija je na prošlom sajmu turizma u Oslu predstavljala područje cijele Crne Gore i uputila topao poziv pacijentima sajma da upoznaju našu zemlju i grad –rekao je Katić.

Podsjetio je da prijatelji iz Norveške osim što doprinose unapređenju turizma i kulture, pomažu komunalna preduzeća i lokalnoj upravi da poboljša kvalitet života građana.

– Naše države i gradovi sarađuju, ali što je još važnije, Novljani i Norvežani njeguju lična, iskrena prijateljstva i mnogi kažu da se osjećaju kao kod kuće – kazao je Katić.

Izvršna direktorica Instituta, dr Gordana Rajović  je istakla  da je norveški narod postao neraskidivi dio Instiuta Igalo, ali i grada i države.

Glavna sestra norveškog programa, Inger Hansen je kazala da su se tokom proteklih godina razvile  mnoge dobre i bliske veze, „među ovim našim malim planinskim zemljama“.

-Mnogo je sličnosti među nama. Mi smo kao što rekoh mali, ali veoma tvrdoglavi, i zato se možda tako dobro slažemo – kazala je Hansen.

Dan ustavnosti Kraljevine Norveške slavi se od 17. maja 1814. kada je, poslije ostvarene nezavisnosti, izglasan  norveški Ustav. U Igalu se obilježava od 1976. kada su prvi pacijenti iz te zemlje došli u Institut na liječenje.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com