IzdvojenoKultura

NIŠKA VOKALNA GRUPA “KONSTANTIN” – POSEBAN REPERTOAR ZA HERCEG NOVI, PJEVAN S LJUBAVLJU

Ni kiša koja je počela nije sinoć omela brojnu publiku da uživa u sjajnom koncertu Vokalne grupe „Konstantin“, kao ni raspoložene goste iz Niša da im prirede jedinstven muzički doživljaj u bašti Muzeja “Mirko Komnenović”.

Preko sat vremena smjenjivale su se kompozicije raznovrsnih žanrova,  od popularnih evergreen-a i rock klasika, preko vrhunskih klapskih pjesama do etno melosa iz Srbije, a originalno i nadahnuto izvođenje publika je nagradila burnim aplauzima i pozivima na bis, na koji su se članovi „Konstantin“-a rado odazvali, i izveli još nekoliko popularnih kompozicija.

Grupu su prije deset godina osnovali muzički entuzijasti koji su željeli da različite muzičke žanrove izvode na potpuno nov način, promovišući kamerne i netradicionalne vokalne sastave, i afirmišući muzičku kulturu Niša, Srbije, i regiona. Da su u tome uspjeli svjedoče brojne nagrade i priznanja, kao i podatak o blizu 300 nastupa, od čega skoro 50 cjelovečernjih koncerata u Srbiji i inostranstvu, uključujući gostovanja u Poljskoj, Bjelorusiji i Velikoj Britaniji.

Profesor muzike, dirigent i aranžer Dalibor Marković ističe da im je bila velika čast da nastupe pred publikom u Herceg Novom, koja zna da cijeni.

– Prvi put nastupamo ovde, ali ne i u Boki Kotorskoj, jer smo nekoliko godina učestvovali na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu, gdje smo 2013. osvojili grand prix. Jako je lepo osećanje pevati pred ovom divnom publikom koja ume da ceni dobar zvuk, zvuk klapa, ali i nastupe drugih horova.

Vokalnu grupu „Konstantin“ čini 11 članova, među kojima je sedam profesora muzike, programer, doktor, ekonomista i advokat, koje krase izuzetne vokalne mogućnosti, a povezuje ih prijateljstvo i ljubav prema muzici.

– Mi smo jako dobri prijatelji i kolege u školi, a pre svega nas spaja ljubav prema muzici. Mislim da je to ono osnovno; bez ljubavi ne možete ništa u životu, a kamoli muziku da sklopite i da je izvedete. Mislim da se to čuje, da se to oseća u našim aranžmanima koje većinom sami pišemo, i mislim da je to dobitna kombinacija – da volite ono što radite, a ljubav prema muzici je nešto neprocenjivo.

Ovim koncert započeo je program obilježavanja 300 godina Topaljske komunitadi, a i vokalna grupa „Konstantin“ slavi desetogodišnji jubilej. Marković kaže da su za koncert u Herceg Novom pripremili poseban repertoar.

– Ovo je ujedno i naš jubilej; deset godina postojanja grupe, što se nekako lepo poklopilo i nadam se da je to početak još bolje saradnje. Program koji ste čuli večeras nije naš uobičajni nastup. Čuli ste da je bilo zastupljeno dosta klapskih pesama koje ne možemo uvek da pevamo zbog publike koja nije prilagođena toj vrsti muzike, odnosno ne poznaje je dovoljno pa možda ne bi mogla ni da je oceni kako treba. Upravo zato je za nas ovo bilo veliko zadovoljstvo i čast; nema ništa lepšte nego pevati primorsku i dalmatinsku muziku Bokeljima na obali mora, uz talase, poručio je Marković, istakavši da Herceg Novi i Niš dijele ljubav prema muzici i prema dobroj pjesmi. 

 

Vokalna grupa „Konstantin“ nosi ime Konstantina I Velikog, koji je rođen u rimskom gradu Naisu, današnjem Nišu. Sarađivali su, i dalje sarađuju, sa mnogim renomiranim muzičarima i grupama, a krajem ljeta će, u izdanju PGP RTS-a  izaći njihov prvi CD. Trenutno su na „radnoj turneji“, tokom koje  snimaju i kadrove za video spotove, a koncert u Herceg Novom organizovao je Sekretarijat za kluturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, uz podršku „Herceg fest“-a i Gradskog muzeja “Mirko Komnenović”.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com