Društvo

NEZGODE NA ŠETALIŠTU UKAZUJU NA NEOPHODNOST ZAMJENE METALNIH OGRADA – PARAPETIMA

Nestabilne metalne ograde na Šetalištu Pet Danica predstavljaju opasnost za šetače. Opština je preduzela mjere zaštite, a sve glasniji su oni koji se zalažu za zamjenu metalnih sa kamenim ogradama, parapetima.

Nedavno se desio još jedan incident , kada su  dvojica momaka zbog rušenja ograde, pala  na plato sa barkama na Škveru. Prije godinu kod plaže Vojničke banje, kod hotela Plaža, na Šetalištu Pet Danica, mladić i djevojka iz Herceg Novog naslonili su se na ogradu, neočekujući da je trula . Pali  su  na stijene ispod Šetališta, sa visine od skoro pet metara i zadobili su  povrede, koje su im sanirali u Bolnici u Meljinama. Slučajevi ukazuju na neophodnost da se urgentno povede računa o stanju ograda u Herceg Novom, pogotovo što je u javnosti pokrenuta inicijativa da se ograde grade kamenom.  Posljednji nemili događaj  je izazvao reakcije i komentare  o ovom značajnom pitanju za bezbjednosti i povratku autentičnosti izgleda obale.

Gosti  ukazuju da bi trebalo da ograde budu obezbijeđene  u turističkom gradu. Opasno je , pogotovo ako se još djeca nađu u blizini. Trebalo bi na svakom mjestu koje nije obezbijeđeno postaviti znakove upozorenja,  gdje preti opasnost od urušavanja ograda.

Obzirom da je u zoni morskog dobra održavanje ograda na šetalištu je u nadležnosti ovog preduzeća. Opština Herceg Novi je preduzela mjere kako više ne bi dolazilo do ovako nemilih događaja, kazao je za RTV Herceg Novi sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, Aleksandar Kovačević:

-Sekretarijat   za komunalne djelatnosti  nema direktnu komunikacijusa  Morskim dobrom. Opština je  definisala  zadatke , jer smo imali problem i prošle godine prilikom pada dvoje Novljana na lokaciji Vojničke banje. Načelno smo  se dogovorili sa Morskim dobrom,  da je za te  lokacije  neophodna  izmjena postojećeg – novim projektom. Na tome se stalo. Do danas se nije pokrenulo sa te tačke.  Definisana su određena sredstva kroz Morsko dobro  i naš budžet, dok dalja procedura u izradi dokumentacije nije sprovedena, jednostavno, nije definisana.  Ja sam zagovornik da bude parapet , kao na većem dijelu naše obale .  Trebalo bi graditi  kamene ograde, koje trpe sve uslove za koje je vrijeme dokazalo da mogu da izdrže, objasnio je Kovačević.

On podsjeća da su prošle godine u lokalnoj upravi bili angažovani na privremenoj sanaciji ograda.

– Uvidjeli smo da vlaga izjeda  metal. Privremeno smo sanirali , spojili svaku od probematičnih mjesta. Ekipa je  provjerila svaki profil ograde  i svaku problematičnu povezali i postavili kosnike, koje su to držale. Nesrećni slučaj koji se desio je pokazao da  ograda ne treba da stoji od metala , već da se zamjeni parapetima, ukazao je Kovačević.

Riječ je o metalnim ogradama, sa kratkim vijekom trajanja, koje korodiraju i već nakon nekoliko godina od postavljanja  vlaga  ih nagrize, pa se pokaže kao loša investicija, koja ne garantuje bezbijednost i trajnost. S pravom mnogi smatraju da je kamen najbolje rješenje.

 

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com