Društvo

NESTANAK STRUJE ZAUSTAVIO I GRADSKI SAT NA TORI

Treći dan je dio novskog Starog grada bez električne energije zbog ugradnje novih brojila – opravdana je ljutnja građana što se ovaj posao obavlja u februaru, pa se domaćinstvima više sati ukida i grijanje, i mi radimo u otežanim uslovima, no danas ćemo osim na ovo ukazati na to da ni Gradski sat na Tori ne radi.

Sat nema alternativno napajanje strujom, pa se tačno vrijeme “štima”, kada dođe struja. Eto predloga za razmišljanje, obezbjediti napajanje satu koje mjeri novsko  vrijeme – ne toliko zbog činjenice da će skazaljke na njemu kasniti ili žuriti nekoliko sati već zbog činjenice da je Tora – Sat kula spomenik kulture i kao takav je pod zaštitom države.

Podsjetićemo, Tora je prije devet godina obnovljena i dotjerana i tada je ugrađen novi satni mehanizam, a stari je, kao muzejski eksponat, izložen u kuli. Sa postavljanjem novog satnog mehanizma aktivirano je i zvono koje je izliveno u livnici braće Di Poli u Trstu 1858. godine, i koji otkucava jedanput na pet minuta do punog sata i na svaki puni sat sa onoliko udaraca koliko je sati.

Zbog ugradnje novih brojila danas dio grada nema ni vode. Prekinuto je napajanje glavne pumpne stanice Kanli Kula, zbog čega nije moguće pumpanje vode prema rezervoarima Bajer 2, Španjola i Podi tako da će potrošači koji se vodom snabdijevaju iz ovih rezervoara biti bez dotoka vode do 16 sati.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com