EkonomijaIzdvojeno

NEDELJA ĆE BITI NERADNA U SEKTORU TRGOVINE?

Ministarstvo ekonomije stavilo je u Vladinu proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedelja.

U sektoru trgovine, koji zapošljava 37 hiljada ljudi, nedelja će se, kroz predloženo zakonsko rješenje, proglasiti neradnom a kroz podzakonske akte će se donijeti rješenja za izuzetke i ono što su osnovne životne potrebe gradjana.

Uvođenjem neradne nedelje poslodavci će moći znatno da povećaju produktivnost rada, da smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga, tako da ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već se poslovi mogu ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imati neradnu nedelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostima, navode iz Ministarstva ekonomije.

-Na ovaj način utičemo pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva. Ni u kom slučaju ovakvo zakonsko rješenje neće uticati na snabdjevenost potrošača, već isključivo na promjenu dosadašnjih navika. Sigurni smo u to da je i u sektoru trgovine, osim jasnih pokazatelja o smanjenju troškova i povećanju produktivnosti, prisutna visoka svijest o prednostima i značaju društvenoodgovornog poslovanja, kao i značaju porodice za svako društvo i da će i sami dati podršku ovakvom zakonskom rješenju.

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a procedura izmjena i dopuna Zakona pokrenuta je na inicijativu poslodavaca i Privredne komore, koju su podržali sindikati i udruženja potrošača.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com