DruštvoIzdvojeno

NEBOJŠA MANDIĆ: HERCEG NOVI JE MOJE SRCE!

Baš kako je obećala Viktorija Samardžić niže razgovore – odgovore u rado čitanoj rubrici “Srce bira Herceg Novi”. Od nedelje do nedelje pratimo vješto zapisana kazivanja onih koji žive u Novom i onih koji Novi vole jer su tako odabrali – srcem. Današnji sagovornik je Nebojša Mandić.

Piše: Viktorija Samardžić

Naš poznati novinar i organizator brojnih kulturnih manifestacija u gradu – Nebojša Mandić, za rubriku „Srce bira Herceg Novi“, govori o popularnom Hercegnovskom strip festivalu koji se održava kod nas već trinestu godinu, iznosi svoje ovogodišnje utiske, zbog čega mu je beskonačna radost i sreća probuditi se u Novome, te koji mu je najveći izazov ovdje. Nebojša je rođen 02. juna 1969. godine u Herceg Novom. Radio je u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija, na radio-televiziji Vijesti, TV Budva, magazinu Monitor, Sportskim novostima, a suvlasnik je i kourednik popularnog sajta Herceg Novi cool. Trenutno je PR Hercegnovskog Strip Festivala.

 

U nastavku saznajte zbog čega njegovo srce bira Herceg Novi…

Jedan od organizatora ste  Hercegnovskog strip festivala, koji se održava  već trinest godina… Kad sve saberete i  oduzmete – šta za vas predstavlja ova manifestacija?

Hercegnovski strip festival je dostigao nivo jedne od najpoznatijih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti u ovom dijelu Evrope. Taj status je stekao zahvaljujući velikom  zalaganju, izuzetno ozbiljnim radom i totalnoj predanosti Nikole Ćurčina, Jovana Subotića i mene, ali ništa se ne bi moglo napraviti da nije naš ogromne ljubavi prema stripovima, umjetnosti i ovom gradu – prema tome HSF za mene predstavlja ljubav, umjetnost i moj grad.

Koji vam je omiljeni strip?

To znaju svi – Korto Malteze, i nije samo omiljeni strip, to je moje omiljeno umjetničko djelo uopšte.

Kako ste zadovoljni ovogodišnjim festivalom?

Kao i svake godine, tako i ovog puta  mislio sam da se festival ne može napraviti bolje, kvalitetnije i spektakularnije od onog posljednjeg. Međutim, svake godine iznenadimo sami sebe i napravimo iznova bolji festival, tako da mogu da kažem da smo i ovog puta prezadovoljni kako je sve proteklo.

Da li nam možete otkriti šta spremate za sledeću godinu?

Pa ono što mogu reći da Hercegnvoski strip festival naravno već sprema i 14. izdanje i da imamo nacrt sljedećeg izdanja. Mi to radimo tako da se cijele godine sve priprema za septembar, ali i za zimski strip vikend koji ćemo i ove godine realizovati. Pojedinosti još uvijek ne mogu otkriti, ali mogu sa sigurnošću reći da vas HSF neće nikada iznevjeriti.

Zbog čega ste odlučili da baš u Novom živite?

Uh, to je vrlo komplikovano pitanje, jer živjeti u Herceg Novom nije odluka to je potreba. Prije svega ovo je postojbina moje porodice, što ne mora biti presudno i da se ja odlučim da živim ovdje, ali jednostavno iako sam dosta putovao i privremeno živio i u drugim mjestima i drugim državama, nekao je Dom samo ovdje u Herceg Novom, na obali ovog predivnog zaliva.

Šta za vas predstavlja jutro u Herceg Novom?

Jutro je inače dio dana koji najviše volim, pa kada je još jutro u gradu koji najviše volim, onda je to beskonačna radost i sreća zbog saznanja da su taj dio univerzuma i taj momenat moja sadašnjost i život.

Najljepši trenutak koji vam se ovdje desio je…?

Mnogo je takvih, jako je teško i nazahvalno izdvojiti jedan, jer nastojim da mi je svaki trenutak ljepši od prethodnog.

Koji vam je dio Novog najljepši i zbog čega?

Novi je ono što volim, Novi kao cjelina, kao entitet sa svojom dušom formiranom korelacijom Jadranskog mora, padina Orjena, kulturno-istorijskom zaostavštinom i mentalitetom i svaki dio Novog je najljepši u određenim momentima i raspoloženjima.

Šta vas to posebno oduševljava u gradu „mora, zidina i kula“?

Ono što je ovom gradu dalo epitete – grad umjetnika, grad zelenila, grad za koji je jedan od najvećih muzičara ovih prostora, Vlatko Stefanovski rekao – Herceg Novi je cool.

Koji  bi bio po vama najveći izazov ovdje?

Najveći izazov je vidjeti Herceg Novi sa mora i ostati ravnodušan, to je nemoguće.

Zbog čega vaše srce bira Herceg Novi?

Ne, moje srce ne bira Herceg Novi, Herceg Novi je moje srce

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com