DruštvoIzdvojeno

NASTAVLJA SE PROJEKAT UREĐENJA TRI NOVSKA STEPENIŠTA

U decembru prošle godine započeta rekonstrukcija stepeništa Jova Dabovića biće nastavljena tokom naredna dva, tri dana. U Agenciji za izgradnju i razvoj grada pripremaju  projekat  za rekonstrukciju stepeništa Danice Tomašević a u početnoj je fazi i projekat za stepenište Marka Vojnovića, informiše direktor Agencije Boro Lučić. Podsjećamo, vrijednost radova na uređenju stepeništa Jova Dabovića je oko 30 000 eura, a izvodi ih hercegnovska firma „Niveda“.

Ovi podaci bili su povod za još jednu priču o novskim skalama, nekima kao podsjetnik, drugima kao nova priča o skalama kojima svakodnevno prolaze.

Koliko ima skala u Novome još niko nije utvrdio, samo se Novljanin i književnik Nikola Malović, predano istražujući gradski simbol, osmjelio da kaže da ih je 100 001. Ako  ova brojka i nije tačna, zanimljiva je dopuna uz bilješku iz Novoga nobelovca Iva Andrića koji je priznavao  da i u snu broji novske stepenice, i nikako da ih prebroji.

Stepenište je, premda nosi naziv ulica Marka Vojnovića – i odvaja se od Belaviste i vodi ka tvrđavi Forte Mare. Pripada onim skalama koje se relativno lako savladavaju – nekoliko skala pa ravna površina da se uhvati vazduh i krene dalje ka moru ili ka Starom gradu. Obećanja da će ova uličica ili skalinada biti popločana, što nesumnjivo zaslužuje, nizala su se od zemljotresa na ovamo, ali je sve ostajalo na riječima. Vjerujemo da će novo obećanje biti ispunjeno.

Stepenište Danice Tomašević možda je u najlošijem stanju – a neobično je jer je svaki skalin iz nekog razloga još kad je stepenište građeno dobio i metalno ojačanje. Metal je na mnogim mjestima iskrivljen, odvojen od betonske osnove.

A skale nose ime po jednoj od pet novskih Danica. Podsjetićemo, kada su poginule u II svjetskom ratu imale su 18, 20 i 21 godinu. Danice – Tomašević, Đurović, Popivoda, Bojanić i Kosić životom su potvrdile ljubav prema svom kraju i slobodi.

Danica Tomašević rođena je 1925. u selu Svrčuge a poginula je 1943. na Sutjesci, kao puškomitraljezac. Lijepo je što imamo stepenište koje nosi njeno ime, što imamo  sazvježđe novskih Danica u nazivu Šetališta, samo još da sjećanje održavamo živim i onako kako onima po kojima su dobili imena zaslužuju.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com