DruštvoIzdvojeno

NAŠI GOSTI: UČENICI SERGEJ, DANILO, PETAR, PAVLE I PROFESORICA MILICA KOVAČEVIĆ

Do 5. juna trebalo bi da budu poznati rezultati Međunarodnog takmičenja „Young Reporters for the Environment 2019” koje se održava u Kopenhagenu, a na kojem je i rad mladih ekoreportera Sergeja Dabovića, Petra Lučića i Danila Dabovića, učenika OŠ “Dašo Pavičić”. Njihova mentorka je Milica Kovačević, profesorica. Trećenagrađeni je bio Pavle Đurović, takođe njihov školski drug.

Sergej, Petar i Danilo snimili su video o velikom problemu koji je zadesio i Herceg Novi, te je njihov rad “Surlaš” osvojio prvu nagradu na takmičenju “Mladi Eko reporteri” u kategoriji video rad, na nivou Crne Gore, u veoma jakoj konkurenciji. Uz još šest radova, preveden je i proslijeđen na međunarodno takmičenje u Kopenhagenu.

-Vrlo smo srećni i ponosni jer smo postigli veliki uspjeh. Naročito smo ponosni jer smo uspjeli da predstavimo našu školu na najbolji način. Drago nam je što smo podigli svijest o jednom od gorućih ekoloških problema u Crnoj Gori. Potajno smo se nadali uspjehu, a li ne ovoliko jer je bila velika konkurencija, kazali su za RHN Sergej, Danilo i Petar.

Mladi Novljani odabrali su veoma aktuelnu temu, kako kažu, svjesni koliko je surlaš uništio prirodno bogatstvo našeg grada.

U jednoj šetnji, nas trojica, naišli smo na red palmi bez krošnji, uništenih pojavom surlaša. Željeli smo da skrenemo pažnju na ozbiljnost ovog problema i moguće dugoročne probleme. Video smo pripremili sastavši se nekoliko puta i lako usaglašivši svoje prijedloge i ideje. Jednostavno, dopunjavali smo se. Iskoristićemo priliku da se zahvalimo diplomiranom inženjeru agronomije, Zoranu Jančiću, koji je pristao na naš intervju, ističu naši mladi sugrađani Sergej, Petar i Danilo.

Ovi vrjedni učenici ističu da je podrška mentora, i ovom prilikom bila od velikog značaja i nije izostala.

Veoma smo zahvalni nastavnici MIlici Kovačević koja nas je, prije svega, prepoznala kao dostojne takmičenja i sposobne da doskočimo zadatku!

Do odluke o nagradama u Kopenhagenu ostaje još koji dan, a novska trojka ističe da su veoma optimistični i nadaju se pobjedi.

Sergej, Danilo i Petar imaju i isti hobi, a to je programiranje, članovi su Mikrobit školskog kluba. Sergej voli da crta i piše prozne tekstove u čemu, takođe ostvaruje zapažene rezultate. Petar voli da slika i u tome je veoma uspješan.

Treću nagradu, u istoj kategoriji – video rad, osvojio je Pavle Đurović, takođe učenik OŠ “Dašo Pavičić”. Njegova tema je bila „Odlaganje otpada u opštini Herceg Novi“, a pod mentorstvom Milice Kovačević, profesorice biologije.

Ovaj svestrani mladi Novljanin ističe da veoma srećan, zadovoljan i ponosan što je učestvovao u projektu “Mladi ekoreporteri”, a nagrada je, kako kaže, kruna njegovog angažovanja i stimulacija za dalji rad.

Obilaskom pojednih djelova naše opštine uvidio sam problem neadekvatnog odlaganja otpada, što me je stimulisalo da to opišem u mom radu. Suština koju sam htio da iznesem je nerecikliranje i nehigijenski i neadekvatni uslovi za odlaganje otpada na deponiji. Prva lokacija na kojoj sam snimao je na Dubravi, gdje sam prikazao ljepotu našeg grada i zaliva, potom, druga lokacija – na Toploj gdje su prikazani kontejneri koji naraušavaju izgled našeg grada. Treća lokacija je Reciklažni centar u Meljinama koji sam izabrao da bih pričao o reciklaži i poslednja stanica je deponija u selu Ubli gdje sam prikazao pravi izgled deponije koji ljudi nisu u prilici svakodnevno da vide, objasnio je Pavle.

Pavle je učenik o kojem je javnost već imala priliku da čuje, član je ekološke sekcije OŠ “Dašo Pavičić”, plivač PVK “Jadran”, dugogodišnji takmičar i poznavalac prve pomoći, aktivni volonter Opštinske organizacije Crvenog krsta Herceg Novi.

-U školi vannastavno učim kineski jezik, pohađam kurs “Cambridge” programa engleskog jezika, član sam školskog hora, đačkog parlamenta, a ubrzo i član crkvenog hora “Sveti Sava” i polaznik vjeronauke. Podrška mi je veoma značajna jer bez njihovih predavanja i edukacija, malo toga bih mogao da odradim, kaže Pavle i dodaje da voli i prirodne nauke, pogotovo hemiju.

Uspjeh svojih učenika ocjenjuje dodatnom satisfakcijom i motivacijom za budući rad sa djecom, sa ponosom ističe profesorica Milica Kovačević, mentorka mladih ekologa.

-Iz godine u godinu, učenici naše škole učestvuju i osvajaju nagrade na konkursu “Mladi ekoreporteri”. Uspjeh učenika sam očekivala, ali iskreno, nisam se nadala prvoj nagradi među velikim brojem pristiglih radova. U radu sa učenicima, od izuzetne je važnosti prepoznati potencijale, pružiti adekvatan podsticaj, dati im mogućnost da razvijaju vještine kojima pokazuju sklonosti kroz različite oblike nastavnih i vanastavnih aktivnosti, otkriti i razvijati njihova interesovanja… Njih uvijek motiviše želja da učestvuju na raznim takmičenjima i da postignu što bolje rezultate, kazala je za RHN profesorica Kovačević.

Uz redovan nastavni proces, profesorica Kovačević predano radi sa učenicima u školskim sekcijama, a u svemu što se radi, kako ističe, od presudnog značaja je veoma dobra organizacija.

Zahvaljujući tome uspijevam da postignem sve ciljeve i aktivnosti koje isplaniram. Za postizanje uspjeha, veoma je bitna podrška dragih kolega i uprave škole sa kojima imam odličnu saradnju i srdačno im se zahvaljujem na tome. Tradicionalno, u martu, u školi organizujem “Izložbu dekorativnog bilja” čiji je cilj podsticanje i unapređenje timskog rada kao i razvijanje kreativnog i preduzetničkog duha kod učenika. Takođe, svake godine, u decembru imamo i humanitarnu akciju pod sloganom “Slatkiš za osmijeh” namijenjenu za djecu iz Dječijeg doma “Mladost” u Bijeloj. U saradnji sa Crvenim krstom Crne Gore, učenici se u velikom broju rado odazivaju i učestvuju u humanitarnim akcijama “Vaše malo, nekome puno” koje se realizuju dva puta godišnje, ističe profesorica Kovačević.

Rad sa djecom je veoma odgovoran i zahtjevan posao, ali uprkos toj činjenici, kako kaže profesorica Kovačević, za nju to predstavlja posebno zadovoljstvo koje traje već 11 godina.

-U potpunosti me profesionalno ispunjava upavo iz razloga što se bavim profesijom koju volim i što sam svoje buduće zanimanje “zacrtala” još dok sam bila učenica osnovne škole u kojoj danas radim!

Učenicima i mentorki želimo uspjeh na takmičenju u Kopenhagenu, i u budućem radu!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com