DruštvoIzdvojeno

NAŠI GOSTI – UČENICI PETAR, IVANA I PROFESORICA DUBRAVKA AMETOVIĆ

Kad god se vinu u neko sazvežđe, zahvate samo dijelić svoje maštovitosti, posvete na tren pažnju jednom od svojih talenata, obraduju nas nagradama. Baš tako su uradili Petar Lučić, učenik VII razreda i Ivana Antunović, učenica VI razreda OŠ “Dašo Pavičić”, pod mentorstvom Dubravke Ametović, profesorice.

Podsjetićemo, Petar je osvojio prvo mjesto u kategoriji od VI do IX razreda na konkursu “X Mali likovni susreti” koji organizuje Srednja likovna škola „Petar Lubarda“ sa Cetinja, a Ivana drugo mjesto, u kategoriji od IV do VI razreda.

S obzirom na to da je bila velika konkurencija, čast je biti izabran za najboljeg među 2 849 učesnika, ističe Petar Lučić na početku razgovora.

Krstaški rat je bio inspiracija za moj likovni rad. Učeći istoriju prisjetio sam se da moram nacrtati rad za čas likovnog i upravo upotrebio pomenuti istorijski motiv. Nacrtao sam krstaše kako se bore i ne sluteći da će moj rad završiti na konkursu. Mnogo se zahvaljujem svojoj mentorki, nastavnici Dubravki Ametović koja je prepoznala moj rad kao vrijedan takmičenja, kazao je Petar.

Kako kaže, jednostavno voli da crta.

-Ne slikam često, više volim da crtam stripove i nestvarne likove. Volio bih da se bavim programiranjem, stvaranjem novih igrica, animacija i 3D modela. Ukratko, volio bih da se bavim IT inženjeringom, istakao je Petar.

Ponosna na nagradu je i Ivana Antunović, a kako kaže, lijepe utiske nosi sa dodjele priznanja u umjetničkoj školi na Cetinju.

-Obišli smo njihove učionice i vidjeli kako se tamo izrađuju različiti umjetnički radovi. Bilo je izloženo puno dobrih radova, ponosna sam što sam dobila nagradu i imam veću motivaciju za dalji rad. Inspiracija mi je bila sama tema “Da imam čarobni štapić”. Odjednom mi je sinula ideja u glavi kako da je ostvarim. Naslikala sam djevojčicu sa čarobnim štapićem, a na njenoj kosi su sa jedne strane ružne stvari, koje se na drugoj pretvaraju u dobre. U pozadini je svemir, kazala nam je Ivana.

Prije tri godine Ivana je osvojila nagradu na konkursu Matice crnogorske za rad “Porodično stablo”.

Slikanjem ispoljavam kreativnost. Još kad sam bila mala mnogo sam crtala. Učila sam i od svoje sestre koja isto tako lijepo crta. Najviše volim drvene bojice i temperu. Nastavnica mi savjetima pomaže da bolje uradim rad, a u školi se stalno izlažu naši radovi i ističu naši uspjesi, objasnila je Ivana koja pored likovne umjetnosti kaže da mnogo voli biologiju, ali i redovno trenira, plivanje.

Mladim umjetnicima mentorka je profesorica Dubravka Ametović, a kako ističe konkurs „Mali likovni susreti“ je, možda, najznačajniji likovni konkurs na kojem redovno učestvuju.

-Razlog tome je što je konkurs u organizaciji SLŠ „Petar Lubrda“ na Cetinju i što radove biraju veoma stručni članovi žirija. Uspjeh je tim veći što je na konkursu učestvovala  81 škola iz Crne Gore, sa velikim brojem radova. Naravno da mi je drago. To je ipak priznanje za rad i stručnost, a ispunjava me zadovoljstvo i ponos koji se osjeti kod nagrađenih učenika, kazala je profesorica Ametović.

Svi zajedno imaju jedinstven cilj, uz obrazovanje, doprinjeti uspjehu škole. I tada, kao i obično, mnogo znači pohvala i priznanje od strane kolega, kazala je profesorica Ametović.

Ona je naglasila da uvijek postoji način da se djeca motivišu i prepozna talenat.

-Talenat se lako prepozna. Neki učenici se već istaknu u nižim razredima, kroz saradnju sa nastavnicima razredne nastave sam upoznata sa njihovim radom. Neka djeca su jednostavno „rođena“ za ovu umjetnost, dok neka, svojim upornim trudom, vježbom i ljubavlju postignu velike rezultate. Težnja Ministarstva prosvjete Crne Gore i uprave škole je da se unaprijedi rad sa darovitim učenicima, tako da ćemo im još više posvetiti pažnju u narednom periodu. Raznovrsne teme, tehnike, pohvale pred razredom su neki od načina motivacije. Redovno učestvujemo i na konkursima na nivou grada. Djeci znači ta nagrada, znači im da se pojave na sajtu škole i u drugim medijima. Naravno da ih motivišu i materijalne nagrade koje se ponekad dodjeljuju. Veliki broj konkursa pristiže tokom godine, ne stižemo da odgovorimo na mnoge, zbog učestalosti i ponavljanja tema, a mora se ispratiti i redovan nastavni plan i program. U nekim odjeljenjima je lakše, u nekim teže raditi. U starijim razredima opada zainteresovanost za predmet, teže ih je motivisati. Opet, kad vidim ispred sebe uspjele radove, to mi daje podstrek za budući rad!, objašnjava profesorica Ametović

Radovi učenika se redovno izlažu na panoima u holu škole, a posebne kreacije profesorica Ametović sa kolegama i učenicima, osmisli za značajne datume u školi. Tada svečana sala poprimi oblik zvjezdanog neba ili vas na ulazu dočeka veseli pano prepun učeničke maštarije i kreativnosti.

Skoro tri decenije iskustva u radu sa učenicima čine da se sa lakoćom može prepoznati potencijalni budući mladi umjetnik.

Ovo naše podneblje je oduvijek bilo inspiracija umjetničkom radu i izvor talenata, pa nam i to olakšava rad. Kako generacije pristižu, tako se pojavi neko dijete koje u meni izazove osjećaj divljenja. A da li će biti umjetnici? Mnogi od njih neće odabrati taj put, koji je neizvjesan. Međutim, nove tehnologije omogućavaju različite načine likovnog izražavanja, koji se mogu manifestovati kroz razne djelatnosti, objašnjava profesorica Dubravka Ametović.

Čestitamo i želimo puno novih uspjeha!

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com